Hlavní obsah

Nové knihy - Jules Verne, Svatopluk Čech a Hergé

Knižními novinkami tohoto týdne jsou mimo jiné Příběh kurtizány od spisovatelky Christie Phillipsové, historický román Josefa Svátka nazvaný Poslední Budovec, komiks Tintinova dobrodružství 20: Tintin v Tibetu, román Nový hrabě Monte Christo převyprávěný Ondřejem Neffem anebo Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století s ilustracemi Pavla Koutského.

Článek

Christie Phillipsová: Příběh kurtizány

Autorka mísí fakta a fikci, napětí a smyslnost ve vzrušujícím románu plném tajemství. Moderní historička v něm odhaluje tajnou úlohu kurtizány v Benátkách 17. století. Claire Donovanová vždycky snila o návštěvě Benátek. Nepředstavovala si však, že se tam poprvé podívá jako gardedáma protivné dospívající dívky.

Potřebuje dopsat disertační práci o tajemné benátské kurtizáně Alessandře Rossettiové, a tak využívá příležitosti. Alessandra v roce 1618 napsala benátské radě tajný dopis odhalující španělské spiknutí, které mělo za cíl svržení Benátské republiky.

Claire se v Benátkách setká s profesorem cambridgeské univerzity, který má na krásnou kurtizánu jiný názor… Kouzlená atmosféra Benátek a muži, kteří se jí dvoří, blahodárně působí nejen na Claire, ale i na její svěřenkyni Gwen.

Plejáda publishing, přeložila Viktorie Košnarová, 320 str., váz., 299 Kč

Josef Svátek: Poslední Budovec

V historickém románu ze 17. století se autor soustředí na tragický příběh Václava Budovce z Budova. V díle se nacházejí zajímavé údaje o historických událostech, osobách, ale i informace z oblasti kulturní historie.

Když je rytíř Václav Budovec z Budova, poslední potomek starobylého rodu Budovců, nespravedlivě potupen a vyhoštěn ze své vlasti, cítí touhu pomstít se. V jeho srdci plane pouze nesmírná bolest a nenávist k ženě, kterou kdysi miloval, a k těm, kteří pošpinili jeho čest a zneuctili slavné jméno jeho předků.

Ušetřeni nemohou zůstat ani ti, kteří jen nečinně přihlíželi, aniž by se ho jediným slovem zastali. Co v něm podnítilo tak obrovskou zášť a vedlo k tomu, aby se v přestrojení, pod falešným jménem a s četou zběhlých císařských vojáků vrátil nazpět, aby vykonal tu nejstrašnější pomstu, která byla dovršena obrovským požárem Starého a Nového Města pražského?

Alpress, 312 str., váz., 249 Kč

Hergé: Tintinova dobrodružství 20: Tintin v Tibetu

V pořadí dvacátém dobrodružství se nebojácný reportér Tintin vydává do Tibetu, kde nechtěně objeví stopy po bájném yettim. Příčinou pro tak nebezpečnou výpravu je letecké neštěstí a vzpomínka na přítele Čanga, s nímž se Tintin poprvé setkal v příběhu Modrý lotos.

Skvělou roli v tibetských velehorách opět sehraje kapitán Haddock, který se tu představí jako odvážný, ale značně nešikovný horolezec. V komiksu se také poprvé setkáváme s psím snem – Filutovi se zdá strašidelný sen poté, co si lízl kapky whisky.

Albatros, přeložila Kateřina Vinšová, 62 str., paperback, 159 Kč

Jules Verne – Ondřej Neff:  Nový hrabě Monte Christo

Podle románu Julese Vernea převyprávěl příběh český publicista a spisovatel Ondřej Neff. Ve svém nejrozsáhlejším a nejbarvitějším románu vyjádřil Jules Verne poctu a lásku svému učiteli a vzoru Alexandru Dumasovi, který jako první zpracoval téma zrady a následné pomsty. Žák šel o krok dál.

Už ne pouhá pomsta, ale spravedlnost, to je cíl doktora Antekirta a jeho přátel. Strhující popis útěku z vězení, detektivní pátrání v přístavech Středozemního moře, divy fantastické techniky spojené s magií hypnózy, to vše přitahuje cele generace čtenářů na celém světě.

Albatros, 256 str., váz., 279 Kč

Svatopluk Čech: Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století

Tentokrát se Svatopluk Čech soustředí především na samotného pana Broučka. Ten se tajemnou podzemní chodbou ocitne náhle v patnáctém století, v husitské Praze připravující se na boj s křižáky. Ujme se jej pan Domšík, provádí ho po Praze a ubytuje Broučka ve své domácnosti.

Autor důkladně využívá v pozdější době běžný prvek fantastických příběhů – konfrontaci obyčejného člověka s cizím prostředím, s jinou časovou rovinou. Při srovnání měla vyniknout Broučkova zbabělost a nedostatek morálky v protikladu s hrdinstvím husitů.

Reálnost prožitého dobrodružství je v závěru opět zpochybněna Broučkovým procitnutím na dvorku hospody Vikárka. Co všechno potká pana Broučka připomínají také ilustrace Pavla Koutského.

Nakladatelství XYZ, 264 str., váz., 289 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám