Hlavní obsah

LFŠ: Na scénu přichází Král zlodějů Ivana Fíly

Právo, Zbyněk Vlasák

Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti mají diváci možnost zhlédnout také retrospektivu výjimečného česko-německého režiséra Ivana Fíly. Filmy jako Král zlodějů nebo Lea patří k perlám naší kinematografie přesto, že na samotného režiséra se někdy zapomíná.

Foto: Josef Omelka , ČTK

Český režisér Ivan Fíla

Článek

Jeho filmy spojuje mimo jiné téma boje o svobodu. „Vždycky mě zajímala. Ono se totiž ukazuje, že dnešní západní svět není tak svobodný, jak by se mohlo zdát,“ říká Fíla. Krále zlodějů, film o ukrajinském chlapci, který je svými novými pány donucen krást v berlínských ulicích, sledovalo v úterý v Hradišti natřískané kino.

„Nápad na tento snímek se zrodil v Miláně, kde jsem na ulici viděl malé dětské zlodějíčky. Brali peníze turistům, když stáli u bankomatů. Tamní policejní ředitelka mi pak umožnila poslechnout si desítky příběhů dětí, kterým se z organizovaných gangů povedlo utéct,“ říká Fíla.

„Většina filmu je postavena na reálných zkušenostech těchto nezletilých kriminálníků. Často kolem sebe vidíme jen pozlátko, ale stačí se kouknout za ten správný roh a spatříte skutečný svět.“

Svůj dvoudílný film 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna představil slovenský režisér Martin Šulík, který je také autorem skvělého seriálu Zlatá šedesátá. Ten se soustředil na režiséry. Dokument se naopak zaobírá konkrétními filmy včetně oscarových Obchodu na korze a Ostře sledovaných vlaků.

Šulík chystá ještě jeden seriál o 60. letech, který by měl zkoumat širší kontext nové vlny. „Celkem jsme pořídili přes osmdesát rozhovorů s žijícími pamětníky, ale stále ještě nejsme u konce. Těm deseti letům kinematografie jsme už věnovali deset let našich životů,“ prohlásil Šulík.

Reklama

Související témata:

Související články

Brutal Assault ve znamení deathu a grindu

Po patnácté se letos koná festivalu Brutal Assault zaměřený na extrémní formy metalu. Během tří dnů dostane v Jaroměři velký prostor death metal a grind core....

Výběr článků

Načítám