Hlavní obsah

V nové komedii Zatím spolu, zatím živí si Cruise a Diazová hrají na Bonda

Právo, Věra Míšková

Akční komedie stvořená pro prázdninovou náladu – odpočívat, nemyslet a bavit se – se jmenuje Zatím spolu, zatím živi a jejími hrdiny jsou hollywoodské hvězdy Cameron Diazová a Tom Cruise, kteří ač již oba poněkud v letech (on oslaví za dva roky padesátiny, jí je přesně o deset let méně), předvádějí pořád docela svižné kousky.

Článek

June je na začátku skoro obyčejná ženská, která se vrací z obchodní cesty. (Tak úplně obyčejná zase není, byla nakupovat autosoučástky, protože chce restaurovat starý tátův pontiac.) Domů spěchá, protože nesmí prošvihnout svatbu své sestry, navíc pontiac má být svatební dar. Vtom do ní ale na letišti prudce vrazí velmi přitažlivý muž a my (na rozdíl od ní) víme, že do ní vrazil schválně. Nevíme ale ještě úplně jistě, co ho k tomu pudilo.

Muž jménem Roy se omlouvá tak důkladně a podrobně, že ho nelze přehlédnout ani kdyby neměl tvář Toma Cruise, a June se za ním také zaujatě ohlédne. A když pak do ní (zase jen jakoby náhodou) stejně prudce strčí ještě jednou, je jasné, že v tom byl ještě jiný úmysl než prosté seznámení s krásnou dámou.

Normální americký superhrdina

Roy Miller je totiž tajný agent a jak záhy zjistíme, je to agent s tolika schopnostmi a s takovou neprůstřelností, že nezbývá než ho rychle odhalit: tentokrát nemáme čest s jen takovým nějakým normálním americkým superhrdinou. Tentokrát jsme svědky nezakrytého a nefalšovaného pokusu o naklonování Jamese Bonda.

Nelze přitom říci, že by se to vůbec nedařilo. Jakmile Roy vtáhne June do svých spádů, které vypadají strašlivě nepěkně (ale ono to tak nakonec určitě nebude, jsme přece v akční romantické komedii a hraje ho Tom Cruise), dostane film rychlý spád, který vydrží docela dlouho, než sjede do trochu sladšího slaďáku – než se na pravého Bonda sluší.

Do té doby sice nelze mluvit o překvapivě senzačních kouscích ani novátorských tricích, ale jako připomenutí starších časů a filmů, kdy kdejaké lezení po letícím letadle bylo považováno za vrchol dovednosti a technický zázrak, je film docela přijatelný.

Nepřátelé padají jako přezrálé hrušky

Režisér James Mangold nabízí nekonečné přestřelky a zástupy nepřátel, kteří si doslova nabíhají na Royovu pěst či mušku a pak po zásluze jako přezrálé hrušky padají k zemi. Promění zprvu jen vyděšenou June na Royovu ohromně zdatnou spolubojovnici: ačkoliv původně jen nepříliš šikovně manévrovala s kufrem po letišti, za chvíli už si s Royovými dovednostmi nijak nezadá. A všechno to točí s nadhledem, který neodmyslitelně patří ke každé bondovce.

Škoda, že na akční komedii je tu méně humoru respektive situačních gagů, než by si člověk přál, ale pořád je to ve své průzračné a přiznané pitomosti sympatičtější než kdekterý vážně myšlený a hraný akční film. Tom Cruise i Cameron Diazová zvládají své hrdiny v duchu odkazu ke svým někdejším slavným postavám a občas spiklenecky mrknou na diváky, že ano, že jsou pořád tak obratní a rychlí, jako když On hrál v Top Gun nebo Mission Imposible a Ona Charlieho andílky.

Celkové hodnocení: 65%

Zatím spolu, zatím živi

 USA 2010, 109 min.

Režie: James Mangold,

hrají: Cameron Diazová, Tom Cruise, Peter Sarsgaard a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiéry – Počátek i Agora

Tento týden mají premiéru dva snímky: napjatě očekávaný film Christophera Nolana Počátek a americké historické drama Agora s TRachel Weiszovou.

Výběr článků

Načítám