Hlavní obsah

Film Dvojka okouzlil Uherské Hradiště

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejpříjemnějších českých filmových překvapení za poslední rok byla jistě nízkorozpočtová Dvojka, film o páru, který se po pěti letech vztahu snaží oživit zarezlý žár dovolenou ve Skandinávii. Do té jim ale vstoupí dobrodruh Šimon.

Článek

Dvojka měla při promítání na Letní filmové škole v Uherském Hradišti obrovský úspěch. Režisér snímku Jaroslav Fuit v debatě s diváky přiznal inspiraci v příbězích ze svého okolí a v dánském manifestu Dogma 95.

„Je ideální, když chcete něco říct, ale nemáte peníze,“ říká k tomu tvůrce. „Dvojka stála míň než jeden díl televizního seriálu, asi čtyři milióny. Taky jsme to nedělali pro prachy, ale jen z čirého nadšení.“

Nakonec film vypadá jinak

Poslední třetina scénáře, pod nímž je kromě režiséra podepsán také Richard Malatinský, vznikla dokonce až na místě natáčení, v Dánsku. „Potřebovali jsme vědět, jak to tam vypadá. Konec filmu taky nakonec vypadá jinak, než jak jsme ho zamýšleli původně,“ doplňuje režiséra Malatinský. V první verzi mělo dojít i na nějaká úmrtí.

Naopak improvizace se při natáčení nenosila. „Improvizovaná je jediná scéna, když jednomu z hrdinů spadl řetěz na kole,“ říká Fuit. Samotný štáb tvořilo osm lidí, na každého vyšly alespoň tři funkce. Například scenárista Malatinský dělal i make-up.

Místo opalovacího krému jelení lůj

„Jednou nám omylem herce místo opalovacího krému namazal jelením lojem,“ přiznává Fuit úsměvné komplikace, které z toho vyplynuly.

Film už prošel českými kiny, na festivalu v Karlových Varech soutěžil v sekci Fórum nezávislých. Cenu však nezískal. V těchto dnech se objevuje na obrazovkách koproducenta snímku – televize HBO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám