Hlavní obsah

Divadlo Plzeň nabídne i Havlovo Prase

Právo, Redmila Hrdinová

Nejvýznamnější domácí divadelní festival s mezinárodní účastí, jenž se letos již potřiadvacáté uskuteční od 15. do 23. září v Plzni, nabídne divákům kromě reprezentativního výběru z nejlepší domácí produkce i zajímavé zahraniční hosty.

Foto: Profimedia.cz

Divadlo Husa na provázku přiveze do Plzně pozoruhodnou inscenaci málo známé jednoaktovky Václava Havla s názvem Prase.

Článek

„Letos jsme se při výběru programu zaměřili na prestižní národní scény a stejně jako loni na mladé evropské tvůrce,“ říká k programu ředitel festivalu i plzeňské scény Jan Burian.

Představení beze slov 

Nové rižské divadlo z Lotyšska přiveze inscenaci Sound of Silence režiséra Alvise Hermanise, inspirovanou, podle slov režiséra, „koncertem Simona a Garfunkela v roce 1968 v Rize, který se nikdy nekonal.“ Představení beze slov zachycuje pocity a touhy lidí východní Evropy z konce 60. let 20. století.

Cenou za nejlepší inscenaci i režii ověnčeného Kupce benátského zahraje v Plzni Divadlo Gézy Gárdonyiho z maďarského Egeru. Devadesátiminutová inscenace se odehrává na panelákové scéně, po níž se herci pohybují vzhůru a dolů. Čechovův Platonov v režii Maji Kleczewké, jehož v Plzni uvede Polské divadlo z Bydhošti, si vysloužil rozporuplné reakce provokativní moderností, ale zároveň i označení „vynikající etudy na čechovovské téma“.

Srbská Loď pro panenky

Po delší pauze se na festival vrátí Slovenské národní divadlo. Dramatizace Tolstého Anny Kareniny v režii Romana Poláka představí plejádu předních herců první slovenské scény. Inscenace získala pět nominací na prestižní slovenskou cenu Dosky a cenu za nejlepší režii a kostýmy.

Národní divadlo z Nového Sadu představí v Plzni jednu z nejoriginálnějších srbských inscenací posledních let Loď pro panenky Mileny Markovičové. Příběh čerpá z nejznámějších pohádek, ale jejich hrdinové prožívají tragigroteskní vstup do světa dospělých.

Z českých divadel jistě zaujme Muž bez minulosti Dejvického divadla, Mikuláškova provokativní inscenace Ibsenovy Divoké kachny v podání ostravského Divadla Petra Bezruče, od téhož režiséra i Houellebecqovy Elementární částice v nastudování Národního divadla z Brna a další. Soubor Farma v jeskyni představí v Plzni svou poslední inscenaci Divadlo/The Theatre, jež hledá inspiraci v divokých rytmech a tanečních kreacích brazilských otroků.

Husa na provázku a Havlovo Prase

Brněnské Divadlo Husa na provázku přiveze do Plzně pozoruhodnou inscenaci málo známé jednoaktovky Václava Havla s názvem Prase, v níž se režisér Vladimír Morávek spojením s motivy ze Smetanovy Prodané nevěsty vyslovuje k otázkám české povahy.

„Součástí festivalové nabídky bude i takzvaný off program v prostoru bývalé železniční stanice Plzeň-jižní předměstí, v objektu bývalého pivovaru Světovar i pod širým nebem. Vstupenky budou v prodeji od 23. srpna,“ sdělil mluvčí přehlídky Jiří Sedlák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám