Hlavní obsah

Na Letní filmové škole se mluvilo o Kadárovi a Drnovicích

Právo, Zbyněk Vlasák

Uherské Hradiště bylo v neděli a v pondělí ve znamení hlavně českých filmů a Lisandra Alonsa. Originální argentinský tvůrce má na tamní Letní filmové škole retrospektivu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Návštěvníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti

Článek

„Polovinu života trávíme uprostřed rutiny, které si nikdo ani nevšimne. Chtěl jsem zachytit právě tyto minimalistické momenty, aby si divák uvědomil, jak se svým životem vlastně nakládá,“ říká Alonso ke svým filmům, které se obejdou takřka bez dialogů, zato překypují originálním vizuálním viděním.

Klaus jako první hospodář

Úplně z jiného těsta je duo dokumentů Radima Procházky, který se jinak živí jako producent Vachkových nebo Sedláčkových filmů. První se jmenuje Náš první hospodář. Má pouhých devět minut a zaznamenává návštěvu prezidenta Václava Klause na dožínkách.

Z několika naprosto realistických dokumentárních záběrů vznikla absurdní postmoderní momentka, která zachycuje mix všemožných tradic uprostřed jednoho pole. Po gottwaldovském vzoru tu Klause nazvou „prvním hospodářem“ a jeho ženu „první selkou“. A naproti tomu o pár minut později zazní Ach synku, synku po vzoru masarykovském.

Druhý Procházkův dokument se nazývá Drnovické catenaccio a vrací se do malé moravské vesničky, kde se v 90. letech zrodil prvoligový klub s obrovským stadiónem a podivným zákulisím. Film je originální i etnografickou formou.

Kritické zkoumání 90.let

„Myslím, že je třeba začít objevovat nedávnou minulost, přestat tak nahlas řešit, kdo kdy spolupracoval s tajnou komunistickou policií, a kriticky prozkoumat divoká devadesátá léta,“ říká k tomu Procházka, v jehož dokumentu zazní jména jako Mrázek, Pitr nebo Krejčíř.

Vrcholem večerního nedělního programu bylo promítání veledíla československé kinematografie – Obchodu na korze. Uvedl ho Juraj Herz, pomocný režisér snímku, který ve své řeči mimo jiné vyzvedl Jána Kadára jako výjimečný talent, naproti tomu jeho spolurežiséra Elmara Klose nazval pouhým úředníkem, který filmu nijak zásadně nepřispěl.

Před projekcí se pak promítaly unikátní záběry z vyhlašování Oscara za rok 1966 v kategorii neanglicky mluveného snímku. Gregory Peck tehdy předal sošku právě Kadárovi. Málo se ví, že o rok později byla na Oscara nominována za svůj vynikající výkon také představitelka majitelky onoho obchodu Ida Kamińská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám