Hlavní obsah

Farma zvířat jako muzikál? Elton John to riskne

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elton John a Lee Hall chystají muzikál podle Farmy zvířat, světoznámé politické alegorie George Orwella. Kniha o inteligentních mluvících zvířatech obsahuje řadu narážek na stalinistický režim.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Elton John

Článek

"Ponořil jsem se do toho, píšu písničky pro prasata a jiné čtyřnohé kamarády," řekl Hall novinám The Daily Mail. Projektu už prý věnoval dva roky a skoro to vzdal, ale nyní vidí šanci na to, že se dohodnou s majitelem práv na půl století starou knihu. Jednání ale nejsou u konce, takže od premiéry muzikálu nás podle jeho názoru dělí ještě zhruba dva roky.

Elton John a Lee Hall už spolu pracovali například na muzikálu Billy Elliot. Hall uvedl, že Elton John chce mít nejdřív hotové texty, takže pracuje dopředu a pak  s ním probere další kroky.

Už před Eltonem se pokusil Orwella zhudebnit David Bowie, ale nikdy se mu nepodařilo jeho projekt podle románu 1984 dotáhnout do konce. Některé písničky pak použil na desce Diamond Dogs (skladba 1984).

Farma zvířat je jednou z nejznámějších knih 20. století. V Československu byla po únoru 1948 zakázána, protože příliš připomínala poměry v Sovětském svazu. Autor však v textu nijak nenaznačoval, že by mu šlo konkrétní zemi, jen přesně popsal mechanismus, jak se revoluce postupně promění v další diktaturu.

Když Orwellova mluvící zvířata vyženou lidi z farmy, dohodnou se, že budou žít podle svých pravidel. Prasata ale pravidla nenápadně mění, až se nakonec stanou diktátory a platí jediné: Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám