Hlavní obsah

U2 v kosmické lodi

Novinky, Stanislav Dvořák

Irští U2 se už desítky let drží ve vyšších patrech pop music a koncertní DVD U2 360 At the Rose Bowl napovídá, že ještě nehodlají vyklidit pozice.

Článek

DVD 360 At the Rose Bowl zachycuje současné U2 s perfektním živým zpěvem, kapelou v kondici a také s relativně originální monstrózní vizuální show.

U2 tentokrát "přiletěli" na impozantní kosmické stanici a k lidem měli blíž díky několika můstkům, po kterých pobíhali. Kamery pěkně zachytily náročné videoprojekce a hru laserů. Zvlášť efektní byl Bonův poslední obleček, vybavený svítícími body, v němž připomínal filmového Predátora vyhledávajícího pomocí paprsků oběti v publiku. Jak se toto velikášství snáší s Bonovým ekologickým smýšlením? Těžko říct.

Razantnímu rozběhu koncertu pomohla našlapaná rocková novinka Get on Your Boots. Z velkých starých hitů U2 téměř nic nevynechali (koncert trval dvě a čtvrt hodiny) a kupodivu si prověřené jistoty jako Mysterious Ways nebo I Still Havent Found What I'm Looking For ani neschovávali na konec.

Mezitím se Bono stačil věnovat i lidským právům a hudebním citacím ze svých oblíbených "klasik". Např. úryvek Stand By Me zahájil slušně, ale z DVD vyznívá celkem zbytečně, víc než on zpívají fanoušci (na koncertě to samozřejmě má  jinou atmosféru). Podařenější je Bonův sólo výstup s gospelem Amazing Grace, který navíc dokonale splyne s následujícím hitem Where the Streets Have No Name. Úplný závěr koncertu, který byl natočen v Pasadeně v roce 2009, patřil hymnické With or Without You a Moment of Surrender.

Pro celoživotní U2 fanatiky se jedná o DVD roku (desetiletí?). My ostatní dáváme velmi dobrých 85 %.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám