Hlavní obsah

Eden podle radnice nemá povolení ke koncertům

Pražský stadión Synot Tip Aréna stále nemá kolaudační povolení na pořádání koncertů. Přesto se na něm v úterý uskuteční koncert zpěvačky Pink, tvrdí radnice Prahy 10. Proti pořadatelům nemůže zasáhnout. Zákon jí pouze umožňuje za porušení kolaudačního rozhodnutí udělit pokutu, řekl mluvčí vršovické radnice Jan Charvát.

Foto: Polívka Tomáš , ČTK

Hlukové limity v Edenu byly překročeny i při koncertu Metalliky.

Článek

Majitel stadionu E Side Property s radnicí nesouhlasí, kolaudační povolení jim prý podle právníků firmy pořádání uměleckých akcí povoluje. Za společnost to uvedl Dušan Jedinák.

Stadión, na kterém hrají fotbalová utkání Slavia Praha a nově i Bohemians 1905, získal kolaudaci loni v květnu. Majitel ale dostal podle Charváta a pražské hygienické stanice povolení pouze na sportovní utkání a doprovodné akce, a to pouze do 22:00. Stadión totiž svými parametry nevyhovuje požadavkům na dodržování hlukových limitů.

I přes chybějící povolení se ale koncerty pořádají. Společnost Live Nation na něm před rokem připravila vystoupení legendární skupiny Depeche Mode, v úterý chce českým fanouškům představit americkou popovou zpěvačku Pink.

Zástupci organizátorů i majitelů odmítají, že by pořádáním koncertu porušovali zákon. Jedinák řekl, že podle názoru právníků společnosti kolaudační rozhodnutí konání uměleckých představení v Synot Tip Aréně povoluje. Koncert hájí i ředitel Live Nation Robert Porkert. "Není pravda, že stadion není zkolaudován na jiné než sportovní akce. Dle tvrzení majitele stadionu je ke koncertům zkolaudován a my jako promotér akce máme garanci ze strany majitele stadionu písemně v nájemní smlouvě," uvedl.

Stavba se bude upravovat

Jedinák dodal, že Synot Tip Aréna byla postavena jako multifunkční areál, který ke své finanční soběstačnosti potřebuje kromě fotbalových utkání další akce. O konání koncertů se proto společnost chce i nadále ucházet. Dodal, že se firma bude snažit rozpory v kolaudačním rozhodnutí vyřešit stavebními úpravami, například dostavbou v jižním rohu objektu.

Podle Charváta nemá radnice příliš možností zasáhnout. "Postupujeme podle platné legislativy," řekl. "Poslali jsme výzvu, aby se tohoto jednání zdrželi," dodal. Na samotný koncert podle něj vyrazí kontroloři a úřad pak může udělit pokutu v řádu statisíců korun. V minulosti již úředníci několik pokut majitelům vyměřili, a to i za pozdní skončení fotbalového utkání.

Pořadatelé ale pravděpodobně již s udělením pokuty neoficiálně počítají v rozpočtu akce. Stejně jako se sankcemi od hygieniků za překročení hlukových limitů, které dostávají téměř za každé velké venkovní představení. Za koncert Depeche Mode museli pořadatelé podle Ivy Chmelové z hygienické stanice v Praze 10 zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Stejnou částku je stál i koncert americké zpěvačky Madonny, který se konal loni na Chodově. Pokud pořadatelé porušují předpisy opakovaně pokuta se může zvyšovat.

Zákon stanoví, že přes den nesmí být hluk v obydlené oblasti vyšší než 45 decibelů, po 22:00 pak 35 decibelů. Podle hygieniků jsou stanovené limity velmi nízké. Prakticky nelze uspořádat venkovní koncert, aby neporušil zákon. S tím souhlasí i Porkert. Hlukové hladiny jsou podle něj překračovány i v běžném životě u tramvajových tratí či magistrály. Dodal, že pořadatelé platí miliónové částky na místních poplatcích.

"Předpokládal bych, že tyto prostředky bude úřad investovat na budoucí zvukovou ochranu okolí místa konání či alespoň jako jasnou kompenzaci místním obyvatelům, kterým koncert působí krátkodobé komplikace. To se zřejmě neděje, tyto milióny mizí někde zcela jinde," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám