Hlavní obsah

Festivalu Mighty Sounds nové místo prospělo

Novinky, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deštivě bahnité zkušenosti z loňska změnili pořadatelé největší tuzemské punk a ska přehlídky Mighty Sounds působiště. Namísto Olší u Tábora přesídlili do husitské metropole, konkrétně na letiště zdejšího aeroklubu.

Článek

Bylo to k dobru věci. Suchý a rozlehlejší areál dal totiž prestižnímu festivalu opravdu důstojné zázemí, což se potvrdilo hned druhý den při vytrvalém dešti. Ten sice plochu promáčel, ale rozhodně z ní neudělal hluboká vřesoviště.

Mezi hlavní taháky patřili bezpochyby španělští Ska-P a Mad Sin z Berlína. První ze jmenovaných sice nalákali na svoji show mnoho mladých fanoušků (několik jich v davu dokonce zkolabovalo a musela zaúřadovat služba první pomoci), nicméně jejich kolovrátkový sound s extrémně levicovými texty rozhodně nepatřil k tomu nejlepšímu, co akce nabídla.

Korunovaní Mad Sin

To Mad Sin, němečtí králové psychobilly, si pomyslnou korunu nechali na hlavách pevně usazenou. Jejich živelná hudba akcentovaná majestátným vokálem potetovaného stodvacetikilového pořízka Köfteho řádně rozehřála deštěm zkoušené publikum.

Do role dalších hvězd se pasovali britští psychoklauni Klingonz, jejichž tvorba byla známa jen opravdu zasvěceným fanouškům. Kromě kvalitní hudby skupina zaujala propracovanou image (vizáže jakýchsi hororových klaunů) i nápaditou pódiovou show včetně plivání ohně či žonglování. Podobně výraznou podívanou předvedli francouzští Banane Metalik s zombie maskami a jevištní tanečnicí „vampírkou“.

Pub Animals i Deadpopes Company

V konkurenci zahraničních akvizic měly své místo i tuzemské soubory. Například zástupce nastupující generace ska a reggae scény Pub Animals z Českého Krumlova či Deadpopes Company křížící v sobě punkovou syrovost se zasmušilostí britské kytarové scény. Nezaměnitelně zní i nová hudba skupiny Prague Conspiracy, která od ska přechází k rockovější podobě.

Prospělo i tradiční angažování Swing bandu Tábor, startujícímu poslední festivalový den. Slyšet v bigbandové úpravě skladby rockabilly legendy, amerických Stray Cats, bylo balzámem pro festivalovými dny mírně unavené publikum.

Zdá se, že letošní šestý ročník zastihl Mighty Sounds v etapě, kdy se ze známé kultovní akce může stát festival srovnatelný s velkými domácími přehlídkami. Kromě kvalitního programu v tom sehrává roli i nový prostor. Na letošní ročník si našlo cestu více než 12 tisíc lidí, což je pro akci „menšinových žánrů“ zaznamenáníhodný výsledek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám