Hlavní obsah

Maratón Colours of Ostrava skončil zběsilým vystoupením Iggyho Popa

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

O nejbouřlivější finále festivalu Colours of Ostrava v jeho devítileté historii se v neděli před půl jedenáctou večer postaral americký praotec punkrocku, nezkrotitelný živel Iggy Pop se svou kapelou The Stooges.

Foto: Aleš Honus, Právo

Iggy Pop vystoupil na devátém ročníku festivalu Colours of Ostrava.

Článek

Ve svých třiašedesáti letech přivedl festivalové publikum do takového varu, že ochranka měla co dělat, aby zachránila před povalením ocelové zábrany oddělující Iggyho Popa od prvních řad jeho nejvěrnějších fanoušků, skrápěných drobným, ale neustávajícím deštěm.

Už od prvních tónů úvodní bezmála čtyřicet let staré vypalovačky Raw Power, při kterých Iggy Pop vtrhnul se zběsilými pohyby na pódium, bylo jasné, že  nezůstane své pověsti jednoho z největších rockových bouřliváků nic dlužen. Během koncertu byl v neustálém pohybu a obnažen do půlky těla servíroval svým fanouškům průřez svou hudební kariérou. V jedné z písní si dokonce vytáhl na jeviště asi desítku diváků z prvních řad, kteří si s ním zatančili jednu píseň.

Energický koncert Iggyho Popa završil čtyřdenní festival, během nějž se v Ostravě představily kapely z více než dvou desítek zemí. Nedělní program ozdobila také písničkářka Regina Spektor, která předvedla poctivě odehranou show a zároveň pořádně naštvala fotografy, které nechala pořizovat snímky z takového úhlu, že mnozí z nich odcházeli z prostoru pod pódiem s nepořízenou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Iggy Pop na Colours of Ostrava

Největším překvapením čtvrtého festivalového dne byl první český koncert vynikající švýcarské zpěvačky Sophie Hunger, která se stala jedním z největších objevů letošního ročníku, stejně jako písničkář Ari Hest, jenž na newyorské scéně Colours svým hlasem nejvíce připomenul svého krajana Bruce Springsteena.

Příští ročník prý bude ten nejlepší

Letošní ročník Colours, který nabídl 160 koncertů, divadel, projekcí a dalších programových bodů, byl po umělecké stránce přinejmenším na stejné úrovni jako dva ročníky předešlé, po stránce organizační ale byl i přes některé výhrady jednoznačně ročníkem nejlepším – počínaje precizně připravenou newyorskou scénou ve výstavním pavilonu na Černé louce a konče zlepšeným návštěvnickým komfortem.

Jediným opravdu velkým zklamáním byl zrušený koncert Brendana Perryho, kterému při prudkém dešti nateklo na pódium, nicméně umělec prý slíbil, že přijede příští rok.

Ředitelka festivalu a jeho dramaturgyně Zlata Holušová při zakončení festivalu naznačila divákům, že pro příští jubilejní ročník přichystá to, co ještě Ostrava nikdy nezažila. „Příští desátý ročník bude nej nej nej,“ řekla před koncertem Iggyho Popa nadšeným divákům vyprodaného festivalu, který navštívilo 25 tisíc diváků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám