Hlavní obsah

Polsko chce připomenout bitvu vedenou i Janem Žižkou

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 15. července 1410 se v severozápadním Polsku u Grunwaldu odehrála bitva mezi řádem německých rytířů a polsko-litevskou koalicí, podpořenou českými oddíly vedenými mj. Janem Žižkou z Trocnova.

Foto: Profimedia.cz

K výročí historické bitvy se na polském královském zámku Wavel otevírá rozsáhlá kulturněhistorická výstava.

Článek

Vítězem se stal polský král Vladislav II. Jagello a litevský velkokníže Vytautas, zatímco velmistr německého řádu Ulrich von Jungingen s rytíři utrpěl porážku. Polsko na jednu z největších bitev v dějinách středověké Evropy s hrdostí vzpomíná.

V den výročí události se na královském zámku Wawel v Krakově otevírá rozsáhlá kulturněhistorická výstava, která se pečlivě připravovala několik let.

Její spoluautor historik umění Marek Walczak Právu řekl: „Chceme názorně ukázat, jak jedna bitva dokáže ovlivnit historickou tradici i kulturní paměť národa. Srdečně zveme do Krakova všechny opravdové zájemce o historii. Je tu pro ně připravena velká podívaná.“

Poláci jen málokdy přepisovali své dějiny. Na rozdíl od nás, kteří dnes vlastně nevíme, zda Bílá hora byla prohrou či vítězstvím či zda Lipany patří k tragédii nebo ke komedii českých dějin.

Přesto se něco změnilo. Polsko mělo tradičně od 19. století negativní vztah k německým křižákům. Nicméně polský Malbork nyní hostí u příležitosti 600. výročí bitvy rozsáhlou expozici věnovanou uměleckému mecenášství řádu, jehož oficiální název zněl bratří německého špitálu svaté Panny Marie Jeruzalémské.

Výstava v Malborku jako bývalém hlavním sídle německého řádu představuje významná díla deskového malířství, sochařství a uměleckého řemesla 13.–15. století, která byla zapůjčena z nejrůznějších polských kostelů, hradů a muzeí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám