Hlavní obsah

Začínají Colours of Ostrava, přijedou Cranberries i Iggy Pop

Právo, Aleš Honus

Velkolepý a beznadějně vyprodaný hudební festival Colours of Ostrava začne ve čtvrtek večer v Ostravě koncertem The Gypsy Queens and Kings - největších světových hvězd soudobé romské hudby.

Článek

Pětadvacet tisíc návštěvníků se v centru Ostravy během čtyř dnů může těšit na více než stovku kapel, například na The Cranberries z Irska, na progrockovou kapelu Porcupine Tree, považovanou za následovníky odkazu Pink Floyd, ale také na skladatele a zpěváka Brendana Perryho, nu-jazzové vizionáře Jazza Jazzist či na praotce punku Iggyho Popa.

Narozdíl od minulých ročníků, kdy se pořadatelé potýkali s často kuriózními výstřelky hostujících umělců, jsou tentokrát požadavky zúčastněných hvězd na zcela standardní úrovni. „Zvláštní přání ale měla písničkářka Regina Spektor, které vystoupí v neděli. Kromě klavíru na pódiu si vyžádala ještě druhý nástroj v hotelovém pokoji a třetí pak ještě ve stanu v zákulisí, aby na něm mohla kdykoliv cvičit,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Některé hvězdy devátého ročníku Colours dorazily do moravskoslezské metropole už ve středu. Kromě dánské skupiny Valravn mají za sebou první noc v Ostravě například členové kapel Open Hands, Dubmarine či fenomenální bubeník Thierry Arpino. „O den dříve chce přijet také Iggy Pop, který bude koncertovat na závěr nedělního programu,“ dodal Sedlák.

Cranberries v sobotu

Kapela The Cranberries podle něj ale do Ostravy přicestuje až v sobotu, tedy těsně před svým koncertem.

Program festivalu začne ve čtvrtek od 20 hodin dvouhodinovým vystoupením The Gypsy Queens and Kings, během kterého se publiku představí makedonská zpěvačka Esma Redžepova - čerstvá držitelka makedonské státní ceny a legendární postava romské hudby, která byla v roce 1976 korunována Indirou Gándhíovou do role cikánské královny.

„Návštěvníci Colours se mohou těšit na výjimečnou hudbu a na to, že zůstaneme všichni dlouho vzhůru a budeme si užívat balkánskou, africkou, romskou a makedonskou hudbu a všechno to bude moc a moc veselé,“ vzkázala romská zpěvačka návštěvníkům Colours.

Kromě hlavní scény ve čtvrtek ožije v Ostravě i několik dalších pódií včetně nové scény v pavilónu A na Černé louce, která bude letos věnována výhradně kapelám z New Yorku. „Vytvoříme tam mega klub, kde návštěvníky na celé čtyři dny chceme přenést do atmosféry New Yorku. S napětím očekávám, jak se tato novinka bude líbit,“ tvrdí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Pořadatelé letos investovali také do zvýšení komfortu návštěvníků - u dvou hlavních scén pod Slezskoostravským hradem a na Černé louce vyrostly čtyři tribuny s 1600 místy k sezení a vedle lávky přes řeky Ostravici, která spojuje oba festivalové areály a která loni přestávala kapacitně postačovat, už na začátku tohoto týdne vyrostla druhá lávka, která umožní pohodlnější a rychlejší přesuny návštěvníků mezi areály.

Festival i letos bude mít divadelní scénu, diskusní scénu v Domě knihy Librex a každoroční samozřejmostí je také dětská scéna s kvalifikovaným hlídáním dětí. Ty mají do areálu vstup zdarma, pokud měří méně než 140 centimetrů. Bezplatný vstup na nedělní program pořadatelé i letos zachovali pro seniory nad 65 let věku.

Festival i letos bude mít divadelní scénu, diskusní scénu v Domě knihy Librex a každoroční samozřejmostí je také dětská scéna s kvalifikovaným hlídáním dětí. Ty mají do areálu vstup zdarma, pokud měří méně než 140 centimetrů. Bezplatný vstup na nedělní program pořadatelé i letos zachovali pro seniory nad 65 let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám