Hlavní obsah

Českou televizi zřejmě čeká personální zemětřesení

Právo, jp

Na středečním jednání Rady České televize musí generální ředitel Jiří Janeček rok po svém zvolení do funkce už konečně předložit dlouho očekávaný plán restrukturalizace, jehož cílem má být zlepšení chodu televize, včetně finančních úspor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Jiří Janeček ve středu musí předložit plán restrukturalizace.

Článek

Pozornost pracovníků ČT se upírá zejména na programovou oblast, kde v čele jednotlivých stanic (ČT 1, ČT2, zpravodajské ČT 24 a sportovní ČT 4) mají stát indentanti, které má řídit supervizor, neboli ředitel programových okruhů. Zaměstnanci televize si názvy přizpůsobili svému a říkají jim, že je teď bude řídit „kanálník“ a nad nimi bude „superkanálník“.

Janeček chce změny nejprve probrat dopoledne s Radou ČT za zavřenými dveřmi a teprve odpoledne je oficiálně oznámit na veřejném zasedání rady. „Eventuelní změny oznámím ve středu. Vydržte, prosím, třeba budete překvapeni,“ tlumí Janeček v sms zprávách zájem novinářů.

Změny zřejmě od 1. srpna

Personální změny mají být zřejmě dvě a v platnost by měly vstoupit od 1. srpna. První je, že se Janeček pravděpodobně rozloučí se současnou programovou ředitelkou Kateřinou Fričovou, která měla na starosti přípravu programu ČT 2. Její práce se asi ujme současný personální ředitel ČT a bývalý předseda Rady ČT Jan Mrzena. Ten také krátce šéfoval Národnímu divadlu, ale byl z funkce odvolán.

Odvolání Fričové se čekalo. Sledovanost televize šla silně dolů, leckde téměř na nulu, programových přehmatů bylo a je víc než dost (v poslední době například dramaturgie pořadů vysílaných ve významných státních svátcích, nasazování komerčních až bulvárních témat, neujasněnost zásad programových okruhů - viz, že na ČT 2 nebude sport a ten tam stále vesele kraluje aj.). Její pozici rovněž neprospělo zaměstnávání jejího syna při výrobě pořadů, byť v programech vyráběných převážně v brněnském studiu ČT.

Druhou změnou je ta, že asi bude na jinou funkci přesunut současný ředitel zpravodajství Milan Fridrich. O tom, že se ho chce Janeček zbavit, se mluví nejméně rok, údajně měl mít totiž Fridrich zájem o Janečkovo ředitelské křeslo a prý měl kvůli tomu kout pikle s politiky zleva i zprava. Nikdy se ale nic nepotvrdilo a Janeček i Fridrich tyto spekulace stále vyvraceli.

Fridrich by ale, na rozdíl od Fričové, neměl televizi opustit, ale měl by dosednout na židli, ze které by řídil jako manažer „nová média“. Co to bude za funkce, se lze zatím jen dohadovat. Fridrichův post by měl obsadit Roman Bradáč. Ten byl zpravodajem ČT v USA a po návratu ho Janeček instaloval nejprve jako ředitele pro vnější a zahraniční komunikaci a posléze jako šéfa své kanceláře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám