Hlavní obsah

Třicet tisíc lidí na festivalu Pohoda opěvovalo Scissor Sisters i Leftfield

Novinky, Ondřej Lazar Krynek (Trenčín)
TRENČÍN

Emotivní nedělní ranní bohoslužbou skončil největší slovenský festival Pohoda, který na letišti u Trenčína přivítal 29 950 návštěvníků a byl tak téměř vyprodán. Hlavní vzpomínkovou událostí na loňský tragický ročník byl koncert Vivaldiho Čtyři roční období v podání komorního orchestru. Hvězdami večera byli britští Leftfield, písničkář José Gonzáles, elektronická dvojice Crystal Castles i show v podání Scissor Sisters.

Článek

Tropická vedra probudila sobotní trenčínské letiště, které očekávalo druhý den plný silných hudebních zážitků velkých domácích i zahraničních hvězd napříč širokým spektrem žánrů.

Podle organizátorů se atmosféra vrátila po loňské tragické nehodě, při níž pod spadlým stanem zahynuli dva lidí, do starých kolejí, ba je možná ještě silnější. Celou událost připomněl nejen koncert Vivaldiho i zapalování svíček na místě události, kterého se účastnila i slovenská premiérka Iveta Radičová a český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Komorní orchestr Bohdana Warchala na festivalu Pohoda

O své posluchače se připravila britská kapela New Young Pony Club, která musela své vystoupení posunout až před nedělní rozednění. Pro ty, kteří se zúčastnili letošního českého festivalu Rock for People, nebylo překvapením velmi dobré vystoupení rockerky Juliette Lewis.

Velkou hvězdou večera byla monstrózní trochu striptérská show americké popové čtveřice Scissor Sisters, kteří několika tisícům posluchačům zahrála především velké hity z prvních dvou alb a naštěstí vynechala příliš nepovedené poslední album.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Scissor Sisters (USA) na festivalu Pohoda

Romantické duše musel potěšit švédský písničkář José Gonzáles, který na otevřenou stage přilákal tisíce lidí a získal si jen s akustickou kytarou jejich srdce. Ve stejnou dobu rozvášnila na druhém konci areálu mohutný dav elektropunková kapela Crystal Castles, která hrála jeden hit za druhým jen za bleskajících světel stroboskopů

Za vypouštění stovek čínských lampionů štěstí vystoupila na velké scéně britská klubová kapela The XX, která se snažila celou dobu navodit intimnější atmosféru klubu, což se jí velmi dařilo a posluchači očividně odcházeli z koncertu příjemně naladěni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čínské lampiony štěstí na vystoupení The XX na festivalu Pohoda

Hlavní hvězdou večera byla britská elektronická formace Leftfield. Jejich hodinu a půl trvající vystoupení bylo ve znamení velké vzpomínkové party na alba Rhythm and Stealth a starší a povedenější Leftism. Zazněla i desitiminutová podání skladeb jako Afrika Shox, Phat Planet nebo Original. Neil Barnes s sebou přivezl nejen malou projekci, ale i další dva členy kapely a tři zpěváky se zpěvačkou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Leftfield (GB) na festivalu Pohoda

Letošní festival Pohoda nabídl 196 představení a 110 koncertů. Příští ročník se bude konat nejspíše opět na letišti u Trenčína pravděpodobně ve dnech 7. až 9. července. Kapacita 30 000 návštěvníků se kvůli pohodové atmosféře už navyšovat nebude a rekordní v návštěvnosti tak zůstane ročník 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám