Hlavní obsah

Slovenský festival Pohoda ve znamení piety, páteční hvězdou Ian Brown

Novinky, Ondřej Lazar Krynek (Trenčín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenčín

Téměř vyprodáno hlásí největší slovenský hudební festival Bažant Pohoda, který se od čtvrtka do neděle koná na letišti nedaleko Trenčína. Necelých 29 000 diváků přilákaly už páteční hvězdy jako britský zpěvák Ian Brown nebo skupina The Futureheads či Klaxons. Letošní ročník je zároveň vzpomínkový na ten loňský, kdy pád stanu usmrtil dva návštěvníky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Diváci na festivalu Pohoda

Článek

Navzdory loňské tragické nehodě, při níž pod spadlým stanem zahynuli dva lidé, pokračuje festival i letos. Jeho oblíbenost ilustrují čísla - v sobotu v poledne zbývalo v prodeji 300 posledních lístků z celkových 30 000.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pietní svíčky na festivalu Pohoda

Stanová městečka jsou již zaplněná, na teplé sprchy se čekají dlouhé fronty a v obležení jsou i vodu stříkající cisterny. Pořadatelům nahrává slunečné počasí s teplotami okolo 32 stupňů. Na místě nehody z loňského 18. července je nyní pietní místo se stovkami svíček a piáno, na jehož klávesy hrají náhodní kolemjdoucí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Návštěvníci festivalu Pohoda

Festival zahájený už ve čtvrtek přilákal zatím nejvíce diváků v pátek, kdy na čtyři hlavní pódia dorazily první zahraniční hvězdy. Prvními byla britská punk rocková čtveřice The Futureheads, která si několikatisícové publikum svými osvědčenými hity získala.

Ještě před setměním vystoupil Brit Ian Brown, bývalý zpěvák zaniklé legendární alternativní rockové kapely The Stone Roses. Divákům poměrně s klidem naservíroval skladby ze svého posledního alba My Way, ale nechyběly ani hity jako F.E.A.R. nebo Stellify. Bohužel se však trochu vtíral pocit znuděnosti hvězdy, která se sice snažila pracovat s publikem, ale přísný výraz v obličeji byl spíše na škodu.

Krásným hlasem si srdce okolo pěti tisíc lidí získala soulová hvězda - Afroameričanka Sharon Jonesová, který přijela s kapelou The Dap-Kings. Okolo osmi tisíc diváků přilákalo vystoupení britské new raveové čtveřice Klaxons, kteří působili první polovinu svého hodinového koncertu trochu toporně a do varu přivedli obecenstvo až svými dvěma hity. Zajímavým oživením byl balet Slovenského národního divadla s názvem Bolero a víc.

Velmi příjemnou žánrovou změnou byli američtí Polar Bear, kteří na otevřenou scénu několika stovkám lidí přivezli jemný alternativní rock bez vokálů. Velkým překvapením se stala britská čtveřice Friendly Fires, jež přivezla velmi živé a zábavné dance punkové vystoupení s dobrou zpětnou projekcí. Do pohody všechny dostal o půlnoci jamajský reggae zpěvák Max Romeo, který si s sebou přivezl sedmičlennou kapelu včetně výborné doprovodné zpěvačky. Hluboká noc patřila britské dvojici Autechre hrající v naprosté tmě a příliš techno DJ setu Digitalism.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Digitalism (D) na festivalu Pohoda

V sobotu pokračuje festival hvězdami jako Leftfield, Scissor Sisters, New Young Pony Club, Juliette Lewis, The XX, Crystal Castles nebo písničkářem José Gonzálesem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám