Hlavní obsah

Po stopách Beatles ulicemi a kluby Hamburku

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Náměstí Beatles (Beatles Platz) ve vyhlášené hamburské zábavní čtvrti St. Pauli pulzuje čilým životem i během sobotní noci. Zástupy míjejí jeden za druhým siluety z nerezavějící oceli stojící na náměstí.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Hamburské muzeum nazvané Beatlemánie vrací návštěvníky do svůdného a neopakovatelného ovzduší počátku šedesátých let.

Článek

Siluety připomínají skupinku mladých rockových hudebníků, kteří svou kariéru začali v části města, známé spíše červenými lucernami nevěstinců – na Reeperbahnu. Onoho léta přesně před půlstoletím přijeli vůbec poprvé do severoněmeckého přístavního města mladí šikulové z Liverpoolu.

Jen málokdo měl o nich potuchy, ale tady během pobytů v roce 1960 a opět v roce 1962 začali společně hrát a vystupovat jako sehraná kapela. Dnes zná jejich příběh bez nadsázky každý. A v Hamburku se můžete vydat po stopách mládenců, kteří pod jménem Beatles přepsali dějiny hudby.

Foto: Profimedia.cz

Čtyři mladíci, kteří dobyli svět – John Lennon, Paul McCartney (v horní řadě zleva), George Harrison a Ringo Starr (dole zleva).

Náměstí Beatles, nacházející se přímo ve vstupu do Grosse Freiheit, nejznámější boční uličky Reeperbahnu, vzniklo v roce 2008. Míst, kde legendární Brouci vystupovali, najdete v Hamburku habaděj.

Nejznámější z nich, legendární Star Club, však v polovině osmdesátých let vyhořel. Na ulici Grosse Freiheit dodnes ale funguje řada klubů, kde Beatles bavili své vrstevníky, jedním z nich je i Kaiserkeller ve sklepení pod slavnou ulicí.

Jen o kousíček dál stojí další dva kluby, dobře známé liverpoolským hochům s kytarami a bubnem, konkrétně Grünspan a Indra. Právě tady budoucí legendy světového rocku 17. srpna 1960 vůbec poprvé představily Hamburčanům svou osobitou podobu rokenrolu.

Vítejte na kouzelné cestě do historie

Abyste v jednom z největších přístavů světa při stopování legendární liverpoolské kapely zbytečně nebloudili, o to se postará i Stefanie Hempelová.

„Sama jsem velkou fanynkou Beatles,“ připouští zpěvačka a skladatelka. Už šest let nabízí návštěvníkům města exkurzi nazvanou Zpátky do šedesátých let, kdy do St. Pauli přijížděli muzikanti z Liverpoolu naučit se hrát naživo.

Poslední tři roky organizuje i Kouzelnou cestu do historie, při které zažijí návštěvníci okružní cestu městem a na závěr jim Stefanie zahraje na ukulele nebo kytaru právě písničky z dílny Beatles. Mezitím turistům vypráví o Ringovi, Georgovi, Paulovi a Johnovi.

Kariéru mladíků kolem Johna Lennona a Paula McCartneyho nastartovalo jejich vystupování v St. Pauli. Hamburští fanoušci spočítali, že Beatles tady odehráli celkem 1500 hodin.

„Na obou štacích dohromady absolvovali 281 koncertů, takže skoro každý večer stáli na pódiu,“ poznamenává Hempelová.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Café Möller se chlubí v reklamě hned na vývěsním štítě: tady baštili Beatles.

„A to je víc než v Liverpoolu.“ A navíc to byl právě Hamburk, kde Beatles našli styl, který dodnes oprávněně uchvacuje posluchače. Právě na severu Německa se k Beatles připojil Ringo Starr a nahradil tak původního bubeníka Peta Besta.

„Bez Hamburku by se Beatles fakt nestali tím, čím se stali,“ říká s pýchou v hlase Stefanie.

Skoro každý večer stáli na pódiu.
Stefanie Hempelová, průvodkyně

Ostatně John Lennon sám přiznával, že vyrostl v Liverpoolu, ale až v Hamburku opravdu dospěl. „V Liverpoolu jste si tehdy muzikou hranou naživo nemohli přijít na slušné peníze,“ vysvětluje Stefanie. Proto tolik kapel mířilo právě do Hamburku.

„Beatles byli ve skutečnosti až čtvrtou kapelou v pořadí. Kšeft dostali teprve, až když tři jiné skupiny před nimi nabídku odmítly.“

Za Brouky do muzea

Začátky Beatles si mohou návštěvníci připomenout díky Beatlemánii na Reeperbahnu hned vedle Beatles Platzu. Muzeum nabízí velké množství černobílých fotografií ze 60. let stejně jako vůbec první smlouvu na nahrávání desky, podepsanou Johnem Lennonem. Najdete zde také dvě pohlednice, které Ringo Starr poslal domů babičce. V první z roku 1960 píše:

„Dojeli jsme do Hamburku a daří se nám dobře. Počasí není zase tak špatné. Hrajeme ve velkém novém klubu. Lidi tady jsou O. K.“

Na druhé se o dva roky později svěřuje: „Máme se fantasticky. Klub je skvělej, lepší než ty tančírny v Liverpoolu.“ Bubeník obě podepsal slovy „Vzpomínám, Richie.“ Ringo se totiž ve skutečnosti jmenoval Richard Starkey.

Přímo na Reeperbahnu se v budově z červených cihel nachází nejznámější německá policejní stanice Davidwache. V prosinci 1960 zde strávil noc v cele Paul McCartney na základě udání, že je žhář.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Beatlemánie se může pochlubit také dobovým tiskem, který si začal všímat čtveřice muzikantů z Liverpoolu.

Obvinění se sice ukázalo jako falešné, ale Paul byl ze SRN vyhoštěn, protože neměl platné povolení k pobytu. S policií se dostal do křížku také George Harrison. Během první štace Beatles v Hamburku ho poslali zpět do Anglie, protože mu nebylo ještě osmnáct.

Když vám noc přijde příliš dlouhá, můžete s rozbřeskem zamířit na břeh Labe na rybí trh v St. Pauli, který často navštěvovali právě Beatles poté, co spláchli příliš mnoho piv.

„Říká se dokonce, že John Lennon koupil na trhu malé selátko a vedl ho na řemínku jako pejska po Reeperbahnu, dokud mu v tom nezabránili policisté,“ vysvětluje Stefanie Hempelová. Během divokých dnů a nocí, které Beatles trávili v Hamburku, nebyly pro ně potíže s policií zas tak neobvyklou věcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Beatlemánie na Kampě

Na pražské Kampě v pátek 4. června začíná výstavní projekt Beatlemánie, jenž potrvá až do ledna příštího roku. České muzeum hudby se pokusilo zmapovat fenomén...

Výběr článků

Načítám