Hlavní obsah

Nové knihy - Chuck Palahniuk, John Maxwell Coetzee i Jan Balabán

V létě je potřeba dobré knihy možná víc než kdy jindy. Co dělat za teplých večerů ať už doma, nebo na dovolené? Zkuste naše dnešní knižní tipy, mezi nimiž najdete například novou knihu Chucka Palahniuka s názvem Pygmej, nebo román Doba železná od Johna Maxwella Coetzee, případně poslední dílo Jana Balabána Zeptej se táty.

Článek

Chuck Palahniuk: Pygmej

Americký prozaik si ve svém dvanáctém díle, které je, jak je u něho obvyklé, černou komedií, tentokrát na téma terorismu a rasismu, bere na paškál americkou konzumní společnost a paroduje levicové a pravicové názory.

Protagonistou a vypravěčem románu je třináctiletý chlapec, který přijíždí do USA z blíže neurčené nedemokratické země v rámci výměnného studentského programu. Během půlročního pobytu má za úkol dostat se do celonárodního finále studentské soutěže ve Washingtonu. Chlapec je odmala trénován v bojových uměních, v praktikách zabíjení, chemii - a nenávisti k Americe. Krycí jméno: Operace Zkáza.

Odeon, překlad Richard Podaný, 224 str., váz., 249 Kč

John Maxwell Coetzee: Doba železná

John Maxwell Coetzee je jihoafrický spisovatel, který ve svém díle kritizuje krátkozrakou politiku apartheidu ve své zemi. V roce 2002 emigroval do Austrálie. Je držitelem Nobelovy ceny za literaturu.

V Kapském městě v Jihoafrické republice umírá stará žena na rakovinu. Bývalá univerzitní profesorka, která přednášela klasickou filozofii, celý život vzdorovala lžím a krutosti apartheidu, ale žila stranou jeho skutečných hrůz. Teď je najednou nucena přihlížet brutálnímu běsnění, které tento režim způsobil. V obsáhlém dopise líčí své dceři podivné události provázející dny jejího umírání...

Metafora, překlad Drahomíra Michnová, váz., 180 str., váz., 249 Kč

Bill Bryson: Zápisky z malého ostrova

Bill Bryson je americký autor bestsellerů, který celoživotně pendluje mezi Británií a Amerikou. Jeho humoristická kniha Zápisky z malého ostrova inspirovala Stephena Clarka k vytvoření úspěšné série Merde.

Je to kniha, z níž se konečně dozvíte všechno, co jste kdy chtěli vědět o Angličanech, ale báli jste se na to zeptat. Bill Bryson tu poutavě líčí své putování napříč Británií, od Doveru po Loch Ness - a činí tak s příslovečným anglickým humorem, jako by ani nebyl Američan.

Albatros Media – Plus, překlad Ivan Vávra, 368 str., váz., 299 Kč

Jan Balabán: Zeptej se táty

Ústřední událostí posledního románu Jana Balabána je umírání a smrt člověka, jeho vlastním vnitřním dějem je ovšem náročné hledání života. Neboť ten se ve své hloubce vždy musí teprve najít. Teprve znovu vynaleznout.

Všichni jsme v jistém smyslu podobni postavám z toho podivuhodného, přelévavého příběhu plného rozhovorů a samomluv i tich. Příběhu, ve kterém se hledá pravda a nachází opravdovost. Všichni se v našem vezdejším ubývání snažíme zjistit něco o podstatě skutečnosti, nebo alespoň u něčeho podstatného chvíli být.

Host, 184 str., váz., 229 Kč

Lindsey Davisová: Žalobci

Další díl poutavé falconovské série se odehrává opět v Římě.

Informátor Marcus Didius Falco se po náročném vyšetřování v odlehlé Británii vrátil domů, kde ho čeká tvrdý oříšek: sebevražda váženého senátora. Nebo vražda? Falco s pomocí své chytré a urozené manželky a jejích poněkud nepraktických bratrů, postupně rozplétá zapeklitý případ s taktem a razancí detektiva drsné školy.

BB art, překlad Petra Andělová, 336 str., váz., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám