Hlavní obsah

Skladatele Gustava Mahlera uctili v Jihlavě odhalením jeho sochy

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Jihlavané spolu s významnými hosty v čele s prezidentem Václavem Klausem a historikem Zdeňkem Mahlerem vzdali ve středu v Jihlavě poctu jejímu nejslavnějšímu obyvateli, světoznámému dirigentu a skladateli Gustavu Mahlerovi.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Odhalení sochy Gustava Mahlera se zúčastnil i skladatelův pokrevní příbuzný, historik Zdeněk Mahler.

Článek

V den 150. výročí narození skladatele a dirigenta Gustava Mahlera odhalili symbolicky v místech někdejší židovské synagogy (byl židovského původu), vypálené před válkou nacisty, Mahlerův park a v něm jeho sochu v nadživotní velikosti. Jejím autorem je akademický sochař Jan Koblasa.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Odhalení sochy Gustava Mahlera se zúčastnil i skladatelův pokrevní příbuzný, historik Zdeněk Mahler.

„Existují různé pamětní desky a obrazy, ale socha této velikosti nikde nestojí. Jihlava tím částečně splácí dluh, který měla vůči tomuto geniálnímu skladateli, který tady vyrůstal,“ řekl jihlavský primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

V Jihlavě Mahlera připomíná také nedávno zrekonstruovaný dům jeho rodičů se stálou expozicí o něm a každoročně od roku 2002 i jeho festival. Loni byl Mahler prohlášen čestným občanem města.

O významu promluvil i prezident Klaus

Historik Mahler, který je pokrevním příbuzným skladatele, připomněl, že Mahlerův význam byl v Česku až donedávna opomíjen a park i socha jsou důkazem, že ho společnost začíná konečně doceňovat.

„Přitom v jeho díle se období, které strávil v Jihlavě, kde vyrůstal, velmi výrazně odráží. Vzpomínal například na anonymní dívku, která se tu o něj starala, a poznal a objevil tu duchovní hudbu,“ připomněl jednaosmdesátiletý Mahler, který svého příbuzného řadí mezi deset nejvýznamnějších světových skladatelů historie.

Nedoceněný Mahlerův význam zmínil také prezident Václav Klaus. „Když jsem před významnými hosty ze zahraničí zmínil, že jeden z největších světových skladatelů se narodil v Kalištích u Humpolce a chodil v Jihlavě do školy, a že tam jedu odhalovat jeho park a sochu, byli velmi překvapeni, protože vůbec netušili, že se Mahler narodil v Česku,“ řekl Klaus.

Václav Klaus se zúčastnil také dalšího programu v Mahlerově rodišti v Kalištích u Humpolce [celá zpráva].

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám