Hlavní obsah

O Turnerův obraz za miliardu korun se dražitelé poprali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Obraz britského malíře J. M. W. Turnera Modern Rome-Campo Vaccino byl ve středu vydražen za rekordní částku 29,7 miliónu liber (v přepočtu 908,8 miliónu korun). Šest dražitelů se dokonce o obraz popralo. Aukce se konala v londýnské dražební síni Sotheby's. Původní odhady počítaly pouze s cifrou dvanáct až 18 miliónů liber.

Článek

Turnerův obraz Modern Rome-Campo Vaccino byl nejdražší položkou aukce starých mistrů a britských malířů. O dílo, které bylo zatím na prodej jen jednou za 171 let své existence, se doslova popralo šest dražitelů a rekordní částka padla po pouhých pěti minutách.

Dosud nejdražším Turnerovým obrazem byl pohled na Benátky nazvaný Giudecca, La Donna della Salute and San Giorgio, který se v dubnu 2006 prodal za více než 20 miliónů liber.

Joseph Mallord William Turner

Žil v letech 1775 až 1851. Je jedním z nejuznávanějších britských malířů, proslavily jej hlavně olejomalby s nejasnými konturami, v nichž odvážně experimentoval se světlem.

Tyto originální obrazy se odkláněly od dosavadní akademické tradice a předjímaly impresionismus.

Středeční aukce celkem vynesla 53,5 miliónu liber, z toho skoro polovina dražených děl překonala své původní odhady.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlajka vydražena za 28,6 miliónu dolarů

Za více než 28 miliónů dolarů byl v úterý 11. května v newyorské aukční síni Christie’s vydražen obraz amerického malíře Jaspera Johnse Flag (Vlajka).

Výběr článků

Načítám