Hlavní obsah

Aukční sín Christie´s draží obrazy po zesnulé princezně Dianě

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská aukční síň Christie´s v úterý začala čtyřdenní dražbu uměleckých předmětů z pozůstalosti princezny z Walesu, Diany Frances Spencerové.

Foto: Profimedia.cz

Princezna z Walesu, Diana Frances Spencerová

Článek

Bratr princezny Diany - hrabě Charles Spencer - je majitelem zámku Althorp, se kterým má údajně vysoké výlohy.  Právě na tomto hranství bývalá manželka britského korunního prince Charlese vyrůstala a byla zde pohřbena po tragické dopravní nehodě roku 1997.

Foto: Profimedia.cz

V květnu aukční síň nabízela fotografii princezny Diany vytvořené v roce 1993 perským fotografem Mariem Testinem za 20-30 ticíc liber.

Správci zámku se tedy rozhodli vydražit některé umělecké předměty po princezně Dianě, aby se mohlo hrabství dále udržovat. V aukci je přibližně pět tisíc předmětů s vyvolávací cenou počínající na sto padesáti librách (v přepočtu 4650 korun) a stupňující se k devíti miliónům liber.

Mezi dražené kusy spadá porcelán, nábytek nebo kočáry. Pozornost byla upřena na výtvarná díla nesmírné historické i umělecké hodnoty. Jedním z nich je Rubensův Voják strojící se do boje z roku 1613-14. Vojákem je míněn král Karel V.

Dalším je obraz Král David, jejž v roce 1651 vytvořil italský barokní mistr Guercino.

Mezi další zajímavé obrazy patří portrét obchodníka, jejž vytvořil v 16. století renesanční malíř Georg Pencz.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlajka vydražena za 28,6 miliónu dolarů

Za více než 28 miliónů dolarů byl v úterý 11. května v newyorské aukční síni Christie’s vydražen obraz amerického malíře Jaspera Johnse Flag (Vlajka).

Výběr článků

Načítám