Hlavní obsah

Výstava Alfonse Muchy putuje po Česku

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Apoteóza lásky pořádá Muchova nadace putovní výstavu k 150. výročí narození malíře a kreslíře Alfonse Muchy.

Článek

Alfons Mucha se narodil 24. července 1860 v moravských Ivančicích a největší slávy dosáhl v Paříži, kde přijal zakázku na sérii plakátů pro slavnou herečku Sarah Bernhardtovou. „Styl Mucha“ se tehdy stal ve Francii jedním z termínů pro označení secese jako nového umění na přelomu 19. a 20. století.

Premiéra v Obecním domě

Premiéra putovní výstavy se koná 2. července v pražském Obecním domě, který je sám o sobě chrámem secese. Reprízy se postupně uskuteční v Kutné Hoře, v Ostravě, v Liberci a v Plzni, ovšem vždy bude částečně pozměněn výběr exponátů a profil výstavy určuje pokaždé jiný kurátor – znalec Muchova díla.

„Výstava tak nebude statická a každá galerie se může rozhodnout, na jakou tematickou část umělcovy tvorby se chce soustředit,“ tvrdí autorka koncepce putovní výstavy a kurátorka pražské expozice Tomoko Sato z Japonska. Diváci by měli zhlédnout sto kreseb, obrazů, plakátů a fotografií Alfonse Muchy.

Praha nabídne méně známá díla, která byla zatím málo vystavována. Expozici pro Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře koncipoval přední znalec secese Petr Wittlich a chce veřejnosti představit Muchovo pojetí ideální ženské krásy.

Pocta Muchovi

Obecní dům, Praha (2. 7.–30. 9. 2010)

Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora (15. 10.– 28. 2. 2011)

Galerie výtvarného umění, Ostrava (15. 3. 2011–15. 6. 2011)

Oblastní galerie v Liberci (20.11. 2011–31. 1. 2012)

Západočeská galerie v Plzni (15. 3.2012–31. 5. 2012)

Putovní výstava po České republice navazuje na obrovský úspěch, jaký měly v posledních dvou letech reprezentativní Muchovy výstavy v Budapešti, ve Vídni, v Montpellieru, v Mnichově a v Brně, které s nadšením zhlédly statisíce diváků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám