Hlavní obsah

Výstava v pražském letohrádku Hvězda ukazuje Máchu po dvou stoletích

Právo, Peter Kováč

Dvousté výročí narození básníka Karla Hynka Máchy se stalo podnětem k výstavě, která do 31. října zaplnila všechny prostory pražského letohrádku Hvězda. Autorem scénáře je Dalibor Tureček z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který kolekci dokumentů, fotografií, výtvarných děl i literárních památek uspořádal jako vzpomínku na život a dílo Máchy i bilanci kultu, který kolem jeho osoby a díla existuje v české kultuře už více než jedno a půl století.

Foto: Profimedia.cz

Letohrádek bude ozvučen ukázkami recitací Máchova Máje v podání českých herců a hudebními skladbami inspirovanými Máchovými verši z archívu Českého rozhlasu.

Článek

"Chceme ukázat, čím byl Karel Hynek Mácha skutečně osobitý a co ho naopak těsně spojovalo s jeho dobou a jejím uměním a literaturou,“ tvrdí Tureček. Výstavu pořádá Památník národního písemnictví a zápůjčkami se podílí mj. pražská Národní galerie, Severočeská galerie v Litoměřicích a Západočeská galerie v Plzni.

Letohrádek bude ozvučen ukázkami recitací Máchova Máje v podání českých herců a hudebními skladbami inspirovanými Máchovými verši z archívu Českého rozhlasu. Diváci mohou zhlédnout i dokumentární film z Máchova druhého pohřbu na pražském Vyšehradě v roce 1939 a zfilmovanou novelu Cikáni z roku 1921 z fondů Národního filmového archívu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám