Hlavní obsah

Bývalý bubeník Beatles Pete Best se podepsal na Lennonovu zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podpis a vzkaz Johnu Lennonovi na pověstné Lennonově zdi na pražské Kampě zanechal v úterý bývalý člen legendární skupiny Beatles Pete Best. Hudebník zavzpomínal i na pobyt tehdy neznámé kapely v německém Hamburku, který Beatles pomohl odstartovat jejich hvězdnou kariéru. Bestův pražský program pokračuje ve středu koncertem v Českém muzeu hudby, který je součástí doprovodného programu výstavy Beatlemánie!.

Článek

"Do Prahy jsem přijel podepsat se na Lennonovu zeď a současně podpořit spojení mezi Prahou a Liverpoolem. Mnoho lidí z České republiky jezdí do Británie a do Liverpoolu se nedostanou. Chceme proto přivést Liverpool do Prahy," vysvětlil důvod své návštěvy bývalý bubeník Beatles.

John Lennon osmašedesátiletému Bestovi stále chybí, o čemž svědčí vzkaz, který napsal na Lennonově zdi. Na chodníku pak rozsvítil na jeho památku svíčku. "John byl fantastický chlapík se skvělým smyslem pro humor. Byl ještě velmi mladý, když ovlivnil svět," řekl o bývalém kamarádovi. Samotná zeď s mnoha nápisy, malbami a vzkazy prý na něj udělala velký dojem.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Původní bubeník legendární hudební skupiny Beatles Pete Best se 29. června při návštěvě Prahy zastavil u takzvané Lennonovy zdi, na níž se podepsal.

Best také zavzpomínal na doby, kdy Beatles startovali svoji kariéru. Největší vliv na ní měly podle něj především koncerty v Hamburku. "Když jsme začínali, byli jsme jen taková obyčejná rokenrolová kapela. Změnil nás čtyřměsíční pobyt v Hamburku, kde jsme po večerech hráli téměř každý den v týdnu šest až sedm hodin. Po této hamburské zkušenosti se z nás stala skvělá rokenrolová skupina. Její zvuk jsme pak přenesli do Liverpoolu, kde začala růst naše legenda," uvedl Best.

"Naše hudba byla hlasitá, zuřivá, měli jsme tři hráče, kteří zpívali, a tím vším jsme se odlišovali od ostatních. Kdyby nebylo Hamburku, Beatles by možná nikdy neměli takový úspěch," myslí si Best.

Za vyhazov z kapely se prý již na ostatní členy nezlobí. Nucený rozchod však poznamenal jejich přátelství navždy. "S Paulem McCartneyem neudržuji žádný kontakt a s Ringo Starem jsem mluvil naposledy v roce 1962," přiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám