Hlavní obsah

Havel začne 1. července natáčet film Odcházení

Exprezident a dramatik Václav Havel se poprvé postaví za filmovou kameru jako režisér a natočí filmovou verzi své úspěšné hry Odcházení.

Foto: Profimedia.cz

Komorní drama o ztrátě moci, k němuž napsal Havel i scénář, vznikne v produkci společnosti BUC Film producenta Jaroslava Boučka.

Článek

„Natáčení začne 1. července, potrvá do konce srpna. Premiéra je plánována na březen příštího roku,“ oznámila mluvčí projektu Uljana Donátová.

Ve stejný den, 1. července, bude mít hra Odcházení po sedmi desítkách repríz derniéru v pražském Divadle Archa. Komorní drama o ztrátě moci, k němuž napsal Havel i scénář, vznikne v produkci společnosti BUC Film producenta Jaroslava Boučka, který je podepsán pod řadou úspěšných domácích snímků. Filmy Je třeba zabít Sekala, Babí léto a Václav získaly celkem šestnáct Českých lvů.

Setkání Václava Havla s filmovou režií je podle Donátové poněkud symbolické. Jeho rodina, především v osobě jeho strýce Miloše Havla, je úzce spojena s rozvojem československého filmu a vybudováním domácího filmového průmyslu v období první republiky.

Sám autor odmalička toužil stát se filmovým režisérem, dobové poměry mu ale zmařily studium i naplnění této dlouholeté touhy. Zároveň je to poprvé, kdy Václav Havel bude svou autorskou vizi sám interpretovat.

Reklama

Související články

Havlovo Odcházení vychází i v korejštině

U příležitosti hostování pražského Divadla Archa v korejském Soulu s Radokovou inscenací Havlova Odcházení vydalo soulské kulturní centrum LG Arts Center text...

Výběr článků

Načítám