Hlavní obsah

Richard Augustin vzdává hold kubismu

– PRAHA
Právo, Kateřina Farná

Pětatřicetiletý malíř Richard Augustin vystavuje do 10. července v pražské Galerii Břehová. Kolekcí zejména obrazů z posledních let oslavuje kubismus a jeho české představitele Josefa Čapka a Jana Zrzavého, jejichž tvorba mu je vedle té Picassovy velmi blízká.

Článek

„Kubismus se mi promítl nějak sám. Kombinuji ho trochu s popartem i se svým příspěvkem – vlastním stylem, který se začal formovat po návštěvě Asie,“ řekl Právu výtvarník a zároveň kapelník skupiny Láska, vole!

Ostatně i na této výstavě dostaly prostor série inspirované cestami po Malajsii a Indii: „Nejvíce mě zaujala úplně jiná barevnost těchto zemí. Je tam odlišná barva hlíny, zeleně, lidí a jejich kombinace se promítly na paletě.“

Augustin raději než chmurné, depresivní myšlenky vkládá do svých převážně figurativních pláten kus životní radosti a optimismu.

„S mými obrazy se dobře žije, nejsou to zpovědi depresivního umělce. Vytvářím ideální svět, který se sám snažím žít. Lepší je mít život naplněný než mít zbytečné problémy,“ dodává malíř, který se snaží poctivě řídit mottem, že být umělcem nelze jen na poloviční úvazek. „To člověk musí dělat naplno, tak, aby neprodal sám sebe a zároveň se uživil.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám