Hlavní obsah

Sochu Michaela Jacksona na Letné by měl odhalit někdo z rodiny, říká Helena Babická

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina nadšenců chce postavit sochu Michaela Jacksona na pražské Letné. Hlavní organizátorka Helena Babická plánuje slavnostní odhalení za účasti zástupce rodiny Jacksonových. Peníze však zatím nemá úplně zajištěné, vybírají se formou veřejné sbírky.

Článek

"Vzhledem k tomu, že M. Jackson jednoznačně patřil k legendám naší doby, stejně jako Beatles nebo Elvis Presley, považujeme za příhodné takto připomenout fakt, že to byla právě Praha, kde M. J. zahájil své poslední světové turné a zároveň skutečnost, že právě pražský koncert na Letné byl co do počtu návštěvníků jeho největším," uvedli organizátoři projektu pomníku v tiskové zprávě.

„Zajímavosti, jakými je např. Lennonova zeď na Kampě nebo objekty, kde se zdržoval W. A. Mozart či mnohé další osobnosti, patří k velmi oblíbeným místům v Praze, a to jak pro občany ČR, tak pro turisty,“ řekla hlavní organizátorka projektu Helena Babická, spolumajitelka Muzea pověstí v Praze, které nad projektem drží ochrannou ruku.

Zatím má k dispozici asi 40 000 korun, socha stojí minimálně 150 000. Jak sdělila Novinkám, vůbec si nepřipouští, že by peníze nesehnala.

"Všechna povolení jsou již vyřízená. Bylo to snažší, než jsem si myslela," říká.

Letnou zvolila proto, že se tam konal Jacksonův koncert. Souvislost s pomníkem sovětského diktátora Stalina nevnímá jako problém. "Svým způsobem to je bizarní místo, ale to je dobře. Časy se mění, za totality by tady americký zpěvák stát nemohl, teď může," uvažuje Babická.

"Fanouškem Jacksona jsem začala být v době alba Bad, s Michaelem jsem absolvovala pubertu. Dnes už nejsem taková fanynka, je to spíše zájem. Mám všechny řadové desky, singly nemám," dodala.

Pomník by měl být odhalen koncem léta letošního roku. Babickou prý nadchl přístup primátora Pavla Béma, který projekt podpořil, i když sám Jacksona neposlouchá. Socha je v současné době těsně před dokončením. Její autorkou je Daniela Kartáková z Turnova, absolventka pražské AVU.

Původně měla být celá z bronzu, ale vzhledem k možnosti krádeže se tým rozhodl pro materiál, který nebude možné uplatnit ve sběrných surovinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám