Hlavní obsah

Vieweghovy parodie, Krylovy básně i Vančurovo Rozmarné léto na CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová várka audio literatury přišla na pulty těsně před prázdninami. Raritou jsou archívní záznamy Karla Kryla čtoucího vlastní básně, které ze dna archívu vykutal a zvukově pročistil Supraphon, stejně jako Rozmarné léto Vladislava Vančury. Pro odlehčení jsou tu Vieweghovy Nápady laskavého čtenáře.

Článek

Soubor literárních parodií Nápady laskavého čtenáře vydal Michal Viewegh už v roce 1993 jako mladý, téměř začínající autor. Napodoboval v nich styl Bohumila Hrabala, Milana Kundery, Josefa Škvoreckého či Zdeňka Svěráka. Po mnoha letech je sám načetl na CD ve spolupráci s Jiřím Lábusem.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Viewegh

Audiokniha Karel Kryl: Zas padá listí připomíná občas opomíjený fakt, že Kryl nebyl jen písničkář, ale plnohodnotný básník. Vesele i hořce psával o lásce, politice a o znechucení z tuposti spokojeného stáda občanů, dnes bychom řekli "konzumní společnosti".

Své bohatě eufonické verše vyšperkovával exotickými rýmy, kalambúry a dalšími slovními hříčkami. Vtipně mísil češtinu, slovenštinu, ruštinu a němčinu. CD obsahuje jen malé množství básní, hlubší zájemce by měl sáhnout i po Spisech Karla Kryla, které vyšly v devadesátých letech v Torstu.

Zvuková nahrávka Rozmarného léta vznikla v v roce 1972 v režii Jiřího Menzela. Hovoří herci Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Josef Kemr, Míla Myslíková, Jana Presissová.

Jako poslední vycházejí v boxu 4 CD dramatizace tří populárních verneovek známých i z filmové podoby. Patnáctiletý kapitán, Ocelové město a Tajemný hrad v Karpatech.

Reklama

Výběr článků

Načítám