Hlavní obsah

Ředitel ČT Janeček dostane roční odměnu 705 tisíc korun

Právo, jp
Aktualizováno

Rada České televize odsouhlasila ve středu na svém jednání roční odměnu pro generálního ředitele ČT Jiřího Janečka ve výši 704 780 korun. Konstatovali, že Janeček je úspěšný šéf, udržel vyrovnaný rozpočet televize a externí auditor schválil roční uzávěrku hospodaření za uplynulý rok slovy „bez výhrad“.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček

Článek

„Výše Janečkovy odměny je přesně a podle zákona dvacetinásobek průměrné hrubé měsíční mzdy zaměstnanců ČT, která činí 35 239 korun,“ uvedl personální šéf ČT Jan Mrzena, když roční odměnu předkládal radním ke schválení. Janečkova roční odměna roste, za rok 2008 dostal za splnění vyrovnaného hospodaření méně, jen 658 680 korun.

Celkové příjmy a výdaje veřejnoprávní televize dosáhly za rok 2009 6,926 miliardy korun, zatímco plán počítal s výnosy a náklady ve výši 7,318 miliardy Kč. Nepodařilo se naplnit výnosy v reklamě a teleshoppingu. Počet zaměstnanců ČT se loni zvýšil o patnáct lidí, televize zaměstnávala 2 896 pracovníků. Na mzdách loni bylo vyplaceno 1,264 miliardy korun.

Letos má být rozpočet vyrovnaný

Radní Jan Prokeš při schvalování roční uzávěrky konstatoval, že pro příští rok by bylo dobré mj. se zamyslet na tím, proč narůstají zásoby „na sklad“, tedy vyrobené a neodvysílané pořady. Bylo by podle něj vhodné připojit se k trendu zmrazování mezd a posílit financování technologických investic.

Letos má být rozpočet stejně vyrovnaný, celkové příjmy a výdaje mají činit 7,3 miliardy, podle Janečka je však rozpočet reálně nižší, a to o 650 miliónů korun, s nimiž se počítá na rozvoj kinematografie a digitalizaci vysílání. Příjem z reklamy by měl podle výpočtů ČT letos činit 530 miliónů korun. Výroba vlastních pořadů ČT má stát 2,17 miliardy korun, což je o 35 miliónů více než loni.

Otázky Václava Moravce bez přestávky 

Janeček na Radě ČT informoval, že nedělní diskusní Otázky Václava Moravce se budou vysílat celé léto bez prázdninové přestávky. Naopak debatní Partie na Primě si prázdniny udělá od 4. července do začátku září.

Bude nová dozorčí komise

Radní budou 14. července volit  svou novou pětičlennou dozorčí komisi, kterou na minulém zasedání odvolali. Členové mohou jména do komise nominovat dle svého osobního uvážení a jak potvrdil předseda Rady ČT Jiří Baumruk, mohou navrhovat i odvolané členy. V té souvislosti kritizovali členové rady Milan Uhde, Dana Makrlíková či Jan Prokeš předsedu Baumruka, že způsob odvolání dozorčí komise nebyl příliš šťastný. Padala dokonce i ostrá slova, že odvolání nebylo demokratické.

„Rada nepředložila jediný jasný důkaz, proč měla být komise odvolána. Podle mého názoru došlo porušení zákona o České televizi. Proto se distancuji od odvolání i od volby nové dozorčí komise," řekla Makrlíková. Baumruk trvá na tom, že vše bylo v pořádku a podle zákona i dalších oficiálních dokumentů rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám