Hlavní obsah

Klub globálních bezdomovců je humornou prózou o nás všech

Právo, František Cinger

Sametová grosteska zní podtitul humoristické prózy Jeronýma Dubského Klub globálních bezdomovců, která v knižním vydání dává najevo, že její dosavadní publikování v internetové knihovně digizdat.cz zaujalo čtenáře opravdu mimořádně.

Článek

Důvodem je bezpochyby autorova schopnost humorného pohledu na lidské hemžení v naší kotlině od sedmdesátých let minulého století po dnešek nejaktuálnější, protože své sehraje Obamova návštěva Prahy i volby do evropského parlamentu.

Odkaz „sametovosti“ míří k zakladateli rodu Ondřeji Burdovi st., dělajícímu za bývalého režimu svazáckou i stranickou kariéru, která se po převratu změnila v pevné postavení kapitalistického podnikatele.

Kukačky zakládají Klub bezdomovců

Teprve po čase se dozví, že všechny děti z manželství s Věrou Burdovou jsou vlastně „kukačky“, protože mu bylo dáno poznat vlastní neplodnost. Kukačky však velmi činné, o čemž svědčí schopnost jedné z nich založit stranu sdružující bezdomovce. K nim patří i ti, kdo momentálně vylétli z rodných hnízd, ale domova se nedopracovali.

Dubský dokazuje schopnost humoru, neustálých poznámek a podobenství včetně průhledných parodií – herce Onderky, vlastnícího na Slovensku TV stanici, psychiatrické ordinace dr. Benického, časopisu Reflux ad.

Jen se ve dvou třetinách projeví, že neustálé vtipné glosování všeho nemusí vyvolávat stále působivý humor. Literatura se totiž řídí zákony, které musí každý autor znovu objevit. I tak patří Dubského próza k vlaštovkám humoru, které však jaro ještě nedělají.

Celkové hodnocení: 70 %

Jeroným Dubský: Klub globálních bezdomovců

Vydala Epocha

284 strany

199 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám