Hlavní obsah

Josef Abrhám: Z divadla už nemám takovou radost

Trenčianske Teplice

Herce Josefa Abrháma už neláká účinkování v divadle, po desítkách rolí, které ztvárnil na jevišti, z něj prý přestal mít takovou radost jako dříve. Kameře se naopak nebrání. Těší se například na film Odcházení, který podle své stejnojmenné hry natočí bývalý prezident Václav Havel. I když je zkušeným hercem, připustil, že má trochu trému. Abrhám to v sobotu řekl novinářům na festivalu Art Film Fest v Trenčianských Teplicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Abrhám

Článek

"Mám z toho velkou trému. Držte palce, jsou to tuny textu a není to lehké. Ale stojí to za bitvu a i za prohru, možná," řekl sedmdesátiletý herec, který v komorním dramatu po boku Dagmar Havlové ztvární hlavní roli. Havlův filmový režijní debut se má začít točit v červenci, v kinech by se měl objevit na jaře příštího roku.

Abrhám připustil, že dobrou přípravou na práci před kamerou bylo právě divadlo. Na jevišti si prý odzkoušel věci, které pak uplatnil i ve filmu. Divadelní herectví ho však nyní neláká.

"Mám k tomu takový blok. Zdá se mi, že jsem tam už všechno zažil, vyzkoušel. Kvůli divadlu jsem musel dát bokem některé své zájmy, jako klavír a fotografování. Už z divadla nemám takovou radost," dodal herec, který se prosadil v divadle především díky působení pražském v Činoherním klubu. Ve filmu a televizi pak ztvárnil desítky nezapomenutelných rolí, mezi nimi například fantoma RaJ Dalibora Vránu ve filmu Vrchní, prchni, knížete Megalrogova v Konci starých časů, spisovatele Karla Čapka v Člověku proti zkáze.

Foto: ČTK

"Nikdy jsem nevzal roli, o které jsem věděl, že není dobře napsaná. Nikdy mě nebavilo hrát černobílé zloduchy. To není pravda. Každý člověk má v sobě dobro a zlo, jde o to, na které struny hraje," uvedl Abrhám, který na festivalu dostal cenu Hercova mise.

Kromě divadla a filmu si Abrhám rád zahrál i v operetě či seriálech, lákal ho rozhlas a dabing. Líbila se mu také práce na večerníčcích. "Herectví má pestré verze," připomněl představitel doktora Blažeje v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Právě tato role mu v 70. letech přinesla velkou popularitu.

Na tiskové konferenci se Abrhám snažil mluvit slovensky. Má totiž slovenské předky a se studiem herectví začínal v Bratislavě. Jeho slovenštině pak tleskaly desítky lidí v lázeňském parku, v němž herec připevnil mosaznou tabulku se svým jménem na "most slávy".

Znovu zavzpomínal na jednoho ze zakladatelů slovenského moderního profesionálního divadla Andreje Bagara, který se prý přičinil o jeho přijetí na Vysokou školu múzických umění. Velký potlesk si Abrhám vysloužil, když přítomným tlumočil pozdrav od své manželky Libuše Šafránkové.

Obdobné pocty jako Abrhám se v následujícím týdnu dočká i jeho slovenský kolega Milan Kňažko a cenu Hercova mise převezme též francouzský herec Gérard Depardieu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám