Hlavní obsah

Vila Tomáše Bati hostí sochařské sympózium

Zlín

Zahrada vily Tomáše Bati ve Zlíně se změnila v sochařskou dílnu. Šest studentů z vysokých škol z Polska, Slovenska, Rakouska, Čečenska a Česka přetváří stoleté dubové kmeny na umělecká díla. Mezinárodní sochařské sympózium Wood - Dřevo 2010 již podvanácté uspořádala Nadace Tomáše Bati.

Článek

"Oproti předchozím ročníkům jsme letos začali dříve, protože původní termín zasahoval do zkouškového období a dělalo nám to potíže," oznámil ředitel Nadace Tomáše Bati Pavel Velev. Studenti budou v areálu vily slavného obuvníka pracovat do 23. června, kdy se v podvečer uskuteční slavnostní vernisáž nových soch.

Cílem nadace je v duchu bývalých baťovských tradic rozvíjet talent mladých umělců, dát jim prostor zrealizovat jejich myšlenky, vyzkoušet si práci s různými materiály a zařízením a představit svá díla veřejnosti.

Práce se stoletými duby

Letos studenti pracují pouze se stoletými duby, v předchozích letech to bylo například i smrkové dřevo. I proto se dodavatelem suroviny tentokrát nestal podnik B.F.P. Lesy a statky Tomáše Bati.

"Soustřeďuje se zejména na smrkové dřevo. Dodavatele nám ale doporučil. Kmeny stromů pocházejí z Lukovačka," poznamenal Velev. Dubové dřevo patří svými vlastnostmi mezi nejvhodnější materiály pro sochařskou práci.

Zvláštností letošního symposia bude sobotní společná práce všech zúčastněných sochařů na dřevěné skulptuře, která vznikne v parku naproti Baťově vile z obrovského jilmu. Sádrový model díla vytvořil akademický architekt a odborný garant sympozia Michal Uher podle skici svého otce, zemřelého, významného slovenského sochaře Rudolfa Uhera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám