Hlavní obsah

Dlaždice Ladislava Chudíka otevřela chodník slávy v Bratislavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jméno jednoho z nejoblíbenějších slovenských herců Ladislava Chudíka je první, které se objevilo na nově vzniklém Filmovém chodníku slávy v centru Bratislavy. Dlaždice s Chudíkovým jménem byla ve čtvrtek 17. června odhalena na pěší zóně před Městským divadlem Pavla Országha Hviezdoslava.

Článek

Narozdíl od Mostu slávy, podobné památky v Trenčianských Teplicích, budou ale bratislavský chodník zdobit jen jména Slováků.

Místo, na němž organizátoři zimního Mezinárodního filmového festivalu dlaždici umístili, bylo pro šestaosmdesátiletého Chudíka symbolické. Kdysi tam totiž bydlel.

"Má dráha herce začínala od pobytu zde. Tam jsme měli divadelní klub," vzpomínal herec. Později bylo v Laurinské ulici otevřeno Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava, v němž jako člen činohry Slovenského národního divadla strávil celé půlstoletí.

Dlaždice z červené žuly s vlastnoručním podpisem

Chudík označil za velkou poctu, že se právě on ocitl jako první na chodníku slávy, kde ho ode dneška připomíná dlaždice z červené žuly s vlastnoručním podpisem. Při jejím odhalování si přál, aby i jeho následovníky mohli diváci často vidět ve filmech. Sám má na kontě asi stovku filmů, včetně českých.

V Česku se proslavil zejména postavou primáře Sovy, kterou ztvárnil v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města. Za svůj výkon ve filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže získal Českého lva 2009 za mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Další jména na bratislavský chodník slávy budou organizátoři festivalu vybírat na základě hlasování odborné poroty i lidí v anketě.

Podobným památným místem jako Filmový chodník slávy v Bratislavě je asi patnáct let Most slávy v Trenčianských Teplicích, dějišti festivalu Art Film. Tabulky se svými jmény už tam připevnily osobnosti světového filmu jako Gina Lollobrigida, Sophia Lorenová, Catherine Deneuveová, Jean-Paul Belmondo, Ornella Mutiová, Franco Nero, ale i Chudík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám