Hlavní obsah

Italové našli ostatky malíře Caravaggia

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozůstatky nalezené na jednom toskánském hřbitově patří s největší pravděpodobností věhlasnému malíři Caravaggiovi. Oznámil to ve čtvrtek 17. června tým italských antropologů.

Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme našli ostatky Caravaggia,“ řekl podle listu La Stampa vedoucí výzkumného týmu Giorgio Gruppioni s tím, že k objevu došlo v kryptě na historickém hřbitově San Sebastiano ve městě Porto Ercole, kde italský malíř, vlastním jménem Michelangelo Merisi, před čtyřista lety lety z dosud neobjasněných příčin zemřel.

Přesné místo jeho posledního odpočinku bylo dosud neznámé, vědci ovšem připouštějí, že vzhledem k obtížím s tak starou DNA není ani nyní možné mít stoprocentní jistotu. Pravděpodobnost, že jde o umělcovy kosti, vyhodnotili na 85 procent.

Foto: Profimedia.cz

Michelangelo Merisi, známý jako Caravaggio

Při projektu, který začal před osmi měsíci, se badatelé zaměřili na výběr mužských koster vykazujících známky stáří kolem 40 let a pocházejících z doby Caravaggiova života. Pak je podrobili radiokarbonové dataci, součástí projektu bylo také porovnání jejich DNA s DNA nositelů příjmení Merisi, kteří žijí v dané oblasti. Lebka byla také srovnávána pomocí počítačové projekce s malířovými autoportréty.

Analýza mimo jiné ukázala, že v kostech, které byly nakonec označeny za Caravaggiovy, jsou stopy olova a rtuti z barev, jež malíř používal. Pravděpodobné ostatky jsou nyní vystaveny v severoitalské Ravenně, kde se prováděla většina antropologických analýz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám