Hlavní obsah

Massive Attack jsou dávno za hranicemi trip hopu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bristolští Masive Attack, kteří patřili k průkopníkům trip hopu, vystoupí v pondělí 21. června v pražské Tesla Areně. Do Prahy se soubor, který se už dávno nenechává svazovat žánrovými škatulkami a stále má osobitý zvuk, vrací po půl roce v rámci turné k únorovému albu Heligoland.

Článek

Massive Attack na sebe upozornili v devadesátých letech, kdy se hip hop začal šířit zpoza velké louže do světa. Bristolskou partu inspiroval, ovšem přetvořil si jej po svém. Zachoval typickou zasmušilost a temnotu anglických indie kapel, ale současně reagoval po svém na aktuální trendy v elektronické taneční hudbě i v hip hopu a dubu.

Massive Attack, která dali dohromady Andrew „Mushroom" Vowles, Grant „Daddy G" Marshall a 3-D vydali v roce 1991 oceňovanou desku Blue Lines, která definovala sound kapely i styl. O tři roky následovalo průlomové Protection s hostujícím Trickym.

V roce 1997 se kapela poprvé objevila v Praze a publikum bylo poprvé konfrontováno s nezaměnitelným soundem i podmanivou atmosféru.

Kultovní postavení souboru potvrdila deska Mezzanine, kde hostovala zpěvačka Cocteau Twins Elizabeth Fraser. Kapela, která pop jeho vydání pokračovala jako duo bez Vowelse se na dalším albu 1000th Window z roku 2003 [celá zpráva] přiblížila temnému postpunku á la nahrávky manchesterských kapel soustředěných na počátku osmdesátých let okolo labelu Factory. Jasně to ukázalo vystoupení na festivalu Creamfields v Roudnici nad Labem [celá zpráva].

Tehdy skupina poskytla Právu rozhovor  [celá zpráva].

Po dalších sedmi letech vyšla v únoru 2010 deska Heligoland, kde zpívá i Damon Albarn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám