Hlavní obsah

Kabát: Turné bude až na jaře, tak jsme to vzali

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Kabát se na jaře chystá na turné. Fanoušci ji ale mohou vidět už dříve. Oblíbená kapela vystoupí na festivalu Benátská noc. "Bude to tradiční best of, protože písničky na novou desku ještě nejsou dodělané," řekl Právu byskytarista Milan Špalek.

Foto: Petr Horník, Právo

Baskytarista Kabátu Milan Špalek jezdí psát texty pro nové skladby do Španělska. Letos tam ale moc úspěšný nebyl.

Článek

Ještě nedávno to vypadalo, že Kabát letos v České republice koncertovat vůbec nebude. Nyní jste ale ohlásili svou účast na osmnáctém ročníku festivalu Benátská noc v Malé Skále u Turnova, který se uskuteční 30. července až 1. srpna. Proč?

Náš původní záměr byl, že vydáme nové album a na podzim vyjedeme na turné. Dřív jsme v Čechách hrát nechtěli. Nedávno jsme se ale rozhodli, že pokud se nám album opravdu podaří vydat a všechno bude v pořádku, tak na turné vyjedeme až na jaře. Tím pádem jsme mohli přijmout nabídku zahrát na Benátské noci.

Proč zrovna tam?

Pořadatelé nám prostě zavolali, jestli bychom tam nezahráli. Navíc jsme tam hráli už mnohokrát a dobře se známe. Tak jsme to vzali.

Nabídnete na Benátské noci svým příznivcům už ochutnávku z chystaného alba?

Bude to tradiční best of, protože písničky na novou desku ještě nejsou dodělané. Přesněji řečeno – nejsou hotové texty, což je moje práce. Na jednu písničku mám třeba i víc textů, ale nevím, jaký nakonec použijeme.

Kdy byste chtěli své nové album vydat?

Někdy na podzim, v říjnu nebo listopadu. Musíme to všechno stihnout. A na jaře bychom vyjeli na halové turné. Na desku už máme hotovou muziku. Nebál bych se dokonce říct, že hudby máme na dvě desky. Problém ale je, jak už jsem říkal, se mnou. Psaní textů mi strašně trvá.

Čím to je?

Napíšu text a zjistím, že jsem ho už napsal, že už na nějaké desce je. Nacházím stejné obraty, stejné fóry, a dokonce jsem nedávno našel i stejnou větu. Přijít na dobré téma je těžké. Mám s tím trochu honičku. Napsal jsem třeba tři texty na jednu písničku a až teprve ten třetí se mi trochu líbil. Problém je, že ten druhý se líbí zase kapele...

V minulosti jste odjížděl psát texty na alba Kabátu do zahraničí. Chystáte se letos také někam?

Byl jsem měsíc a půl ve Španělsku. Soustředil jsem se vehementně, ale přesto jsem spíš pobumbával s kamarády, abych nakonec zjistil, že jsem vlastně nic pořádně nenapsal. Musím ty texty tedy napsat v Čechách.

Kam do Španělska jezdíte?

Město se jmenuje Caspe a leží na řece Ebro. Jezdím tam chytat ryby. Bydlívám v penzionu, který se jmenuje Buena Vista. Tam trávím volný čas.

V Čechách letos budete hrát jen jednou, na Slovensku ale vícekrát. Už jste začali?

V sobotu jsme hráli ve Zvolenu. Čekají nás ještě koncerty na festivalech Topfest v Zelené vodě, v Terchové a ve Snině. Těšíme se na Topfest, protože tam budou i kapely Status Quo, Megadeth a další. Ve Zvolenu jsme hráli výběr z našich skladeb. Zajímavé je, že když jsme zahráli nějakou z prvních alb, lidi trochu tápali a nevěděli, co je to za pecku. Asi si je už nepamatujou. Samozřejmě jsou v publiku pamětníci, kteří starší věci znají. Tolik jich ale na koncerty nechodí, takže převažujou mladí. No a u nich se to může stát. Naštěstí jsme po starší skladbě většinou hráli nějakou novější a lidi se zase rozjeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám