Hlavní obsah

Na Scenofest se mohou zájemci hlásit jen do konce června

Přípravy na Scenofest, který se uskuteční v červnu příštího roku, už začaly. Scenofest je doprovodná akce největší světové přehlídky scénografie a divadelního prostoru Pražské quadriennale (PQ). Poslední ročník přilákal do Prahy tisíce studentů.

Foto: Profimedia.cz

Centrem celé akce bude Veletržní palác, programy se odehrají i na piazzetě Národního divadla, v Pražské křižovatce a v Galerii Jaroslava Fragnera.

Článek

"Vedle dílen pro 1500 studentů z celého světa, reagujících na nejnovější trendy a technologie v daných oblastech, se publikum bude moci těšit na sérii site-specific projektů na prostranstvích centra Prahy," řekla mluvčí PQ Silvie Marková. Akce sdružené pod názvem Šest jednání doplní představení v konkrétním prostoru ulic metropole, takzvané Pouliční příběhy. Studenti představí svou tvorbu i v prostoru Divadla Disk v rámci cyklu Design jako představení.

Scénografie, design, dramaturgie i digitální média

"Ještě do konce června se mohou pořadatelům hlásit zájemci z řad divadelníků, architektů či výtvarníků, kteří chtějí zařadit svou dílnu na pořad přehlídky. Jde nejen o scénografii či světelný a zvukový design, ale také digitální média, dramaturgii a divadelní technologie," dodala Marková. Návrhy je možné zaslat e-mailem na adresu workshops@scenofest.org nebo vyplnit elektronickou přihlášku na www.scenofest.org.

Stejně jako před čtyřmi lety chce Scenofest na návštěvníky Pražského quadriennale přenést silnou energii a nápady týkající se budoucnosti scénografie. Akce pro studenty a začínající umělce, kterou povede britská scénografka a pedagožka Jessica Bowlesová, obsadí pražskou DAMU, kde se uskuteční dílny a představení v divadle Disk. Už teď mohou studenti a školy z celého světa přihlašovat projekty do sekce Design a hlásit se ke spolupráci na instalace Šest jednání, které povedou i domácí tvůrci Tomáš Žižka a Petr Matásek. Program bude zveřejněn na podzim, kdy bude zahájena registrace.

Minulý rok se představilo téměř 90 workshopů

"Poslední Scenofest vzbudil velkou pozornost stavbou Babylonské věže a divadla z papírových krabic, kde probíhala představení, a téměř 90 workshopy. Tentokrát se s výsledky dílen a nejrůznějšími formami představení a instalací seznámí lidé na veřejných místech metropole," uvedla výkonná ředitelka Pražského quadriennale Daniela Pařízková.

Pražské quadriennale obsadí několik frekventovaných míst v Praze od 16. do 26. června 2011. Centrem bude Veletržní palác, programy se odehrají i na piazzetě Národního divadla, v Pražské křižovatce a v Galerii Jaroslava Fragnera. Přehlídku pořádá ministerstvo kultury a realizuje Institut umění - Divadelní ústav pod záštitou prezidenta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám