Hlavní obsah

Na festivalu dechových orchestrů FIJO v Chebu zahraje 800 mladých hudebníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního července začíná v Chebu 19. ročník festivalu mládežnických dechových orchestrů FIJO. Během čtyř dnů se představí na 800 muzikantů z celé Evropy. Zahraje 13 orchestrů z devíti zemí včetně Česka, navíc je připraven průvod, ohňostroj i speciální show a marching bandy.

Článek

Chebané a hosté se mohou letos těšit na tradiční programy, kterými jsou například průvod městem, festivalové koncerty, koncert chrámové hudby a především závěrečný galavečer s ohňostrojem.

Show marching bandů

Letošní ročník přinese ale i novinky. Největší z nich je účast takzvaných show a marching bandů. "Část orchestrů předvede během tří dnů show, kdy muzikanti nejenže hrají, ale navíc při tom i tančí. Lidé uvidí, jak se taková show dělá například v Holandsku, Švédsku, Polsku, Itálii, na Slovensku a samozřejmě u nás v Chebu," popsal Růžička.

Do Chebu zamíří orchestry z osmi zemí, pět jich bude z Česka. I festivalu FIJO se ale podle Růžičky dotkla ekonomická krize. "Zatímco ještě na minulém ročníku jsme mohli po orchestrech chtít pár euro za lůžko, letos už ne, jinak by nepřijely," uvedl Růžička. Horší je i podpora sponzorů. Téměř třímiliónový rozpočet tak z naprosté většiny pokryje městská dotace 2,5 miliónu korun.

Město vyzdobí náměstí

Přehlídku orchestrů letos doplní neobvyklá výzdoba chebského historického náměstí, kterou připravuje město se zahradním architektem Tomášem Dědečkem. Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad na čtyři dny ozdobí například dvoumetrové alegorické postavy ze dřeva, větví a květin stylizované do hudebníků. Rozkvetou například schody u spodní kašny a pódium pro účinkující.

Použité květiny a materiály po skončení festivalu neskončí v kontejnerech. Využijí se pro další výzdobu ve městě, například u pomníku Friedricha Schillera v Komenského sadech.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná Smetanova Litomyšl

Slavnostním koncertem na druhém zámeckém nádvoří v pátek začne 52. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Večer slavnostně zahájí...

Sezóna festivalů začala

Před čtrnácti dny odstartoval letní sezónu hudebních festivalů v Praze na Výstavišti Iný fest s hlavní hvězdou Iné kafe. Minulý týden se v Žamberku uskutečnil...

Výběr článků

Načítám