Hlavní obsah

Festival Jeden svět začal distribuovat dokumenty na DVD

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět spustil program Promítej i ty! K volné distribuci nabízí tři dokumentární filmy, které zvítězily v divácké anketě. Kdokoli tak nyní získává možnost objednat si jeden z filmů a sám jako promítač či promítačka zorganizovat projekce pro obecenstvo ze svého okolí.

Článek

"Filmy může získat skrze webové stránky www.promitejity.cz," oznámila mluvčí projektu Iva Bartošová. Tento způsob alternativní distribuce filmů nemá doposud podle ní v Česku obdoby. Festival si od něj slibuje, že se mu podaří motivovat věrné diváky k aktivnímu přístupu v šíření závažných celospolečenských témat, o kterých dokumenty pojednávají.

Jeden svět zahájil projekt během devítidenního festivalu v březnu. Diváci a divačky vybírali z osmnácti snímků v programu své nejoblíbenější, festival pro tři z nich zakoupil distribuční práva a nyní je nabízí k volnému šíření. Zájemci musí pouze vyplnit objednávkový formulář a film jim přijde poštou.

Veřejné projekce v kavárnách i klubech

"Projekce mohou organizovat na své fakultě, ve svém oblíbeném klubu, v kavárně nebo doma. Zavazují se pouze k tomu, že za projekce nebudou vybírat vstupné, že film nebudou šířit na internetu a že DVD nebudou dále kopírovat a po projekci je vrátí festivalu," dodala Bartošová.

Do kolekce vítězných snímků patří íránsko-nizozemský dokument Zemřít ukamenováním zachycující příběhy několika žen, které ve své vlasti unikly tomuto trestu smrti. Film, který na letošním Berlinale získal Cenu za mír a spravedlnost, dokumentuje boj íránských aktivistek proti nehumánnímu způsobu popravy, jehož praxi íránská vláda utajuje.

Nizozemský snímek Anna v přední linii líčí životní příběh zavražděné novinářky Anny Politkovské, jež se nebála otevřeně kritizovat ruskou vládu za její postup ve válce v Čečensku. Třetím titulem je italský dokument Já, moje romská rodina a Woody Allen. Devatenáctiletá romská filmařka Laura Halilovicová ve svém debutu s malou ruční kamerou dokumentovala historii své rodiny, jejíž část v Berlusconiho Itálii doposud kočuje v karavanech.

Nabídka filmů se bude rozšiřovat

Součástí DVD Promítej i ty! jsou texty, které obsahují důležitá fakta k tématu filmu a materiály, které pomohou při organizaci projekce s debatou. Festival plánuje, že bude nabídku titulů v rámci programu Promítej i ty! rozšiřovat. Časem by tak mohla vzniknout celá síť promítačů, kteří pravidelně uvádějí dokumenty z této přehlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám