Hlavní obsah

Novoměstský hrnec smíchu otevřou Zabijáci doktorky Kalendové

Právo, Věra Míšková
Nové Město nad Metují

Předpremiérou nového filmu režiséra Zdeňka Zelenky Zabijáci doktorky Kalendové s Jiřinou Bohdalovou v titulní roli začne v sobotu večer v Novém Městě nad Metují 32. ročník Festivalu české filmové a televizní komedie.

Článek

O hlavní cenu Zlatý Prim a další ocenění, včetně divácké ceny Novoměstský hrnec smíchu, se letos utká pět celovečerních hraných filmů. A zatímco loni figurovaly v cenách odborné poroty komedie z České televize i z Novy, letos zůstala televizní kategorie prázdná.

Schází televizní komedie

„Televizních komedií je tak zoufalý nedostatek, že se nám letos nepodařilo tuto kategorii obsadit. Nemá smysl, aby mezi sebou soutěžily tři komedie České televize, z toho dvě od režiséra Pavla Jandourka. To je raději  uvedeme mimo soutěž,“ řekla Právu ředitelka festivalu Ilona Daňková.

V kategorii filmové jsou jednoznačným favoritem Ženy v pokušení Jiřího Vejdělka, které se utkají se snímky Ulovit miliardáře, 2Bobule, Doktor od jezera hrochů a Pamětnice. Po loňské úspěšné premiéře má festival i kategorii Studentský smích, v níž budou soutěžit filmy z pěti škol – zlínské Filmové školy a Univerzity Tomáše Bati, písecké FAMO, pražské FAMU a SPŠ sdělovací techniky.

Festival také oslaví osmdesáté narozeniny: Václavu Vorlíčkovi připije dokumentem Zdeňka Zelenky Král komedií a pohádek a projekcí nesmrtelné komedie Pane, vy jste vdova, dlouholetému předsedovi novoměstské poroty kameramanu Josefu Hanušovi výstavou jeho fotografií na zdejším zámku.

Reklama

Související témata:

Související články

Natáčení akčního filmu Kajínek finišuje

Český akční film Kajínek se točí na motivy pravdivých událostí a některé postavy jsou skutečné. Do kin snímek vstoupí 5. srpna. Film režíroval šestatřicetiletý...

Filmový festival Hrákula začíná v Plzni

Desítku projekcí, program pro děti a rockový koncert nabídne letos lidem v Plzni letní filmový minifestival pod širým nebem Hradišťské kulturní léto - Hrákula....

Výběr článků

Načítám