Hlavní obsah

Sezóna festivalů začala

Právo, Jaroslav Špulák

Před čtrnácti dny odstartoval letní sezónu hudebních festivalů v Praze na Výstavišti Iný fest s hlavní hvězdou Iné kafe. Minulý týden se v Žamberku uskutečnil Jam Rock a v Úvalech Ouvalskej bigbít. Od pátku 11. června probíhá na letišti v Milovicích Votvírák a v sobotu se na něm představí mimo jiné Anna K, Support Lesbiens nebo Sunshine.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

The Prodigy přijedou do Hradce Králové.

Článek

České festivalové léto si ale své největší hvězdy zatím schovává. Příští sobotu se v Milovicích poprvé uskuteční putovní evropský festival Sonisphere, který v hvězdnosti obsazení nasadil laťku řádně vysoko. Přiveze věhlasnou Metalliku a s ní Slayer, Megadeth, Anthrax, Alice In Chains nebo Stone Sour. Pokud jde o koncentraci světových rockových hvězd na jednom místě, bude právě na tomto festivalu vedeném zahraniční produkcí.

Votvírák, Sonisphere, Rock for People

„Pódia, která jsou teď na festivalu Votvírák v Milovicích, použijeme i pro Sonisphere,“ vysvětlil produkční František Švadlena. „Stavěli jsme je ve spolupráci a příští týden festivalový areál dobudujeme. Naše česká produkce se stará o technickou část akce, rakouští kolegové mají na starosti program a prodej vstupenek.“

Čeští pořadatelé se ale nechtěli nechat zahanbit a pozvali na jiná festivalová pódia též pozoruhodná jména. Na Rock for People přijedou Muse, kteří sice nemají v Čechách ještě tak obrovské renomé, v západním světě jsou ale ceněni stejně jako třeba U2. Do Hradce Králové s nimi o prvním červencovém víkendu vedle českých a slovenských kapel přibudou i The Prodigy, Editors, Morcheeba, Coheed And Cambria nebo Skunk Anansie.

„Muse přijedou čtyřmi kamióny. Je to nakonec nižší počet, než se původně předpokládalo, ale je to tím, že jsme se domluvili na tom, že si nebudou stavět vlastní pódium. Přesto to bude největší produkce, jaká kdy na Rock for People byla. Ohlášení účasti této kapely se také významně promítlo do probíhajícího prodeje vstupenek. Zájem je především ze Slovenska a dalších okolních států, o lístky se hlásí také lidé z Velké Británie. Muse je opravdu celosvětově velká kapela a její koncerty jsou úžasné,“ řekl Právu mluvčí Rock for People Jiří Hlinka.

Kdybychom si napsali vedle sebe jména největších letošních světových festivalových hvězd, bude jich pěkná řádka. Zatímco na zahraničních akcích bývají zpravidla sezváni na jeden prestižní festival, v Čechách je situace jiná. Žádný pořadatel nedisponuje takovým ekonomickým krytím, aby si něco takového mohl dovolit. Proto jsou hvězdy „rozstrkané“ po různých akcích.

I tak se ale u nás objeví Iggy Pop a The Stooges, Papa Roach, Manic Street Preachers, Kasabian, The Cranberries, Ozzy Osbourne, Korn, Faithless, Manowar, Chumbawamba a jiní. Bude to krásné hudební léto, objektivně vzato ale dosti drahé. Zvláště pro ty, kteří si nebudou chtít nechat hvězdná vystoupení ujít.

Největší tuzemské festivaly
SONISPHERE - 19. 6., Milovice
Metallica, Anthrax, Slayer, Megadeth aj. (2200 Kč)
NOC PLNÁ HVĚZD -  25.–26. 6., Třinec
Kreator, Rage aj. (650 Kč)
ZAHRADA  - 2.–5. 7., Náměšť na Hané
Hradišťan, Laura a její tygři, Xindl X aj. (840 Kč)
ROCK FOR PEOPLE  - 3.–6. 7., Hradec Králové
Muse, The Prodigy, Skunk Anansie, Editors, NOFX aj. (1900 Kč)
COLOURS OF OSTRAVA -  15.–18. 7., Ostrava
Iggy Pop And The Stooges, The Cranberries, Afro Celt Sound Systém aj. (1 690 Kč)
MASTERS OF ROCK  - 15.–18. 7., Vizovice
Manowar, Queensryche, Accept, Annihilator aj. (1 150 Kč)
MIGHTY SOUNDS - 16.–18. 7., Tábor
Ska-P, Donots, The Busters aj. (890 Kč)
BENÁTSKÁ NOC - 30. 7.–1. 8., Malá Skála
Gary Moore, Stratovarius, Krokus, In Extremo, Die Happy aj. (1200 Kč)
SÁZAVAFEST 2.–5. 8., Kácov
Papa Roach, Chumbawamba, Leningrad Cowboys, Ivan Kral, Dog Eat Dog, Boban i Marko Markovič aj. (1200 Kč)
OPEN AIR FESTIVAL - 12.–14. 8. Panenský Týnec
Kasabian, Faithless, Röyksopp, Vypsaná fixa aj. (1000 Kč)
HIP HOP KEMP - 19.–21. 8., Hradec Králové
Q-TIP (A Tribe Called Quest), Roots Manuva, Sage Francis aj. (1400 Kč)
OPEN AIR MUSIC FESTIVAL - 19.–22. 8., Trutnov
Manic Street Preachers, Arch Enemy, Rachid Taha aj. (1000 Kč)
ŘÍPFEST - 28. 8., Krabčice
Ozzy Osbourne, Korn, Nazareth aj. (1900 Kč) V závorce za jmény hlavních hudebních hvězd je cena vstupenky na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám