Hlavní obsah

Vystavená homoerotika pohoršuje katolické Polsko

Varšava

Fotografie ruských policistů líbajících se v březovém háji, desítky mužských aktů nebo maketa představující Polsko na instalaci Entropa Davida Černého, na níž kněží vztyčují duhovou vlajku na bramborovém poli.

Článek

Homosexuálně zaměřenou erotiku ve výtvarném umění z Polska a dalších zemí střední a východní Evropy představuje výstava Ars Homo Erotica ve varšavském národním muzeu. Jeho ředitel si přeje, aby se výstava, která v silně katolickém Polsku vyvolává kontroverze, stala součástí debaty o menšinách, včetně těch sexuálních.

"Chci, aby se (národní) muzeum stalo fórem, místem veřejné diskuze," řekl novinářům jeho ředitel Piotr Piotrowski. "My se do ní zapojujeme prostřednictvím toho, co známe nejlépe, tedy uměním," dodal.

Česko zastupuje David Černý

Ve výstavních síních kurátor Pawel Leszkowicz rozmístil okolo 250 uměleckých děl od těch klasických, především ze sbírek národního muzea, po práce současných umělců, které odrážejí jejich pohled na problematiku sexuálních menšin. V této části, nazvané Čas boje, jsou zastoupeni tvůrci ze zemí střední a východní Evropy, včetně Černého a Slovenky Anny Daučíkové.

Výstava má podle Leszkowicze návštěvníkům ukázat jiný pohled na evropské umění a přiblížit jim současné problémy týkající se postavení gayů a lesbiček.

Plán uspořádat výstavu Ars Homo Erotica v Polsku, kde se podle statistik skoro devadesát procent lidí hlásí ke katolické církvi, vzbudil od samého začátku kontroverze. Koncem loňského roku se debata o výstavě přenesla na půdu parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám