Hlavní obsah

Bouguereauova Pieta vydražena za 60 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Malba francouzského malíře Williama Adolpha Bouguereaua inspirovaná Michelangelovou Pietou vynesla v dražbě aukční síně Christie's bezmála tři milióny dolarů. Stala se tak nejúspěšnější položkou dražby starých mistrů a děl 19. století, která se konala v New Yorku.

Článek

Díla z období pokrývajícího sedm století evropské malby se prodala celkem za 11,75 miliónu dolarů (téměř 259 miliónů korun), což mírně překročilo odhady. Byl to také téměř dvojnásobek 6,5 miliónu dolarů, které vynesla obdobná dražba pořádaná v aukční síni Christie's ve stejném období loňského roku.

Georgina Wilsenachová, která prodej řídila, ale uvádí, že celková suma je mnohem vyšší než loni spíše proto, že bylo nabízeno více položek s vyšší cenou, než že by šlo o známku zotavující se ekonomiky. "Uznávaní umělci jsou pro dražitele přitažlivější než méně známí malíři," řekla agentuře Reuters. "Lidé chtějí typická díla, která jsou ztělesněním konkrétního umělce."

Bouguereauova Pieta z roku 1876, která se prodala za 2,77 miliónu dolarů, zobrazuje Pannu Marii se zarudlýma očima chovající v náručí mrtvého Krista, zatímco osm andělů kolem ní vyjadřuje různými gesty žal. Malíř dílo stvořil krátce po smrti svého šestnáctiletého syna.

Reklama

Výběr článků

Načítám