Hlavní obsah

Cena Franze Kafky letos pro Václava Havla

Novinky, kaz

Bývalý český prezident a dramatik Václav Havel se stal letošním laureátem Ceny Franze Kafky. Cena nesoucí jméno slavného pražského rodáka se bude tradičně předávat v předvečer státního svátku 28. října.

Článek

Porota vybírala desátého laureáta v pondělí 7. června v Praze. V porotě pracují John Calder, Peter Demetz, Marianne Gruberová, Oldřich Král, Kurt Krolop, Marcel Reich-Ranicki, Jiří Stránský a Hans Dieter Zimmermannn.

Cenu Franze Kafky uděluje společnost od roku 2001 autorovi, jehož dílo, výjimečné svou uměleckou kvalitou, oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Kafkovo.

Jejími nositeli jsou Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Arnošt Lustig a Peter Handke.

Václav Havel

je autorem rozsáhlého literárně-dramatického a esejistického díla, které v mnohém ovlivňuje českou, evropskou a světovou literaturu, ačkoliv jeho politická a státnická činnost po revoluci zdánlivě zastiňuje jeho tvorbu uměleckou.

Z dramatické tvorby jsou vlivná Zahradní slavnost (1963), Vyrozumění (1965), Ztížená možnost soustředění (1968), Audience (1975), Largo desolato (1984), Asanace (1987), Odcházení (2007); eseje Moc bezmocných (1978, knižně 1990) a Dopisy Olze (1983, knižně1990) ad.

Laureáti ceny dostávají sošku, jež je zmenšenou podobou pražského pomníku Franze Kafky od Jaroslava Róny. Cena je spojena s odměnou 10 tisíc dolarů (v přepočtu asi 220 tisíc korun).

Reklama

Související články

Havel přišel na Prase

Dramatik a bývalý prezident Václav Havel se v pondělí v pražském divadle Archa účastnil předpremiéry inscenace své jednoaktovky Prase. Nastudoval ji režisér...

Výběr článků

Načítám