Hlavní obsah

T. G. Masaryk na prknech Studia Ypsilon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Divadelní hra T. G. M. aneb Masaryk mezi minulostí a dneškem se v pátek 11. června premiérově objeví ve Studiu Ypsilon v Praze. Autory jsou umělecký šéf Jan Schmid a Jan Kolář.

Foto: archiv, Novinky

Tomáš Garrigue Masaryk se stal předlohou pro nový kus Studia Ypsilon.

Článek

Má jít o ypsilonské představení v pravém slova smyslu. "Bude v něm hodně originální muziky a písniček v podání hudební skupiny Klec. Také legrace a ironie se všemi znaky improvizace," slíbil Jan Schmid.

Do inscenace jako režisér obsadil přes dvě desítky herců včetně Jany Synkové, Petra Vacka, Jana Jiráně, Pavla Nového, Jana Přeučila, Jiřího Štědroně a hostujícího Václava Helšuse, který v 70. letech v Ypsilonce působil. Nyní se objeví v titulní roli.

Masaryk a Amerika, ženy a svatý Václav

Autoři se v inscenaci o Masarykovi zaměřili na všechny aspekty života prezidenta osvoboditele, známé i neznámé. "Nové pohledy, nová odhalení i souvislosti. Češi a Němci, Češi a Židé, Židé a Němci, Masaryk a Amerika, Masaryk a ženy, Masaryk a svatý Václav," dodal Schmid.

"Nepředvádíme Masarykův životopis od kolébky po hrob. Usadili jsme se v roce 1935 a vracíme se proti času a pohybujeme se v několika tematických vrstvách. Především však jde o naši zanedbanou paměť," dodal.

Hlavním záměrem bylo, aby si diváci uvědomili, kdo to Masaryk byl, a poučili se, aby současnost alespoň trochu stavěla na minulosti a dokonce se jí řídila, stavěla na vědomí tradice a vlastní kulturnosti.

"Inscenace chce být i nadsázkou toho všeho a v různých překročeních chce naznačit jak všeobecnou bezbřehost a nepotřebnost jakéhokoli žebříčku hodnot, tak i bezradné přešlapování při jakýchkoli návrzích řešení krize, v níž se nacházíme," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám