Hlavní obsah

Kytarista Paco de Lucía míří do Prahy

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Španělský kytarista Paco de Lucía vystoupí 3. srpna v pražském Obecním domě. Hudebník označovaný za krále flamenca se představí se šestičlennou doprovodnou skupinou, v níž vynikají především zpěvák Duquende a virtuózní tanečník Farruco. Vstupenky budou v předprodeji od 11. června.

Článek

"I ve velkých koncertních síních dokáže Paco de Lucía navodit intimní, emocemi praskající atmosféru, vystupňovat ji do hraničních mezí smyslnosti a v posluchačích zapálit oheň," sdělil Sedlák.

Třiašedesátiletý Paco de Lucía natočil mnoho vynikajících desek s kytaristou Larry Coryelem nebo pianistou Chickem Coreou. Koncertní spolupráce s kytarovými velikány Johnem McLaughlinem a Al Di Meolou a jejich živá alba patří podle odborníků k vrcholným instrumentálním zážitkům 21. století.

Foto: archiv, Novinky

Paco de Lucía

Kytara Paca de Lucíi zní také v mnoha filmech Carlose Saury a můžeme ho vidět a slyšet i ve filmu Vicki Cristina Barcelona v režii Woodyho Allena. Je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních hudebních universitách a v rodném městě Algeciras poblíž Cádizu mu postavili sochu.

Andaluské flamenco

Francii symbolizuje šanson, Ameriku jazz a blues, Afriku bubeníci a sluncem rozpálenou jihošpanělskou Andalusii flamenco. Spisovatel Federico García Lorca o něm napsal: „Pro nás Andalusany zřídka existuje střední poloha. Andalusan se buď dovolává hvězd, nebo líbá prach na cestě. Střední polohu nezná. Tu prospí. Nejsilnějším rysem našeho flamenca je patos ukrytý v písních cante jondo, který ale může být neznalému k smíchu.“

Flamenco představuje dokonalý hudební hybrid se zastřeným původem, bohatým na vnější vlivy: arabské, indické, středomořské, africké nebo kubánské. Svobodomyslnost s hrdostí mu do kolébky vložili především Romové a milostnou poetiku, hlubokou vroucnost a stesk sefardští Židé. Zatímco zpěváci a tanečníci do flamenca otiskují vlastní osobnost, přemítání o životě a nahlížejí tak do své duše, kytaristé sdělují, co v ní našli.

Francisco Sánchez Goméz

Paco de Lucía pochází z hudební rodiny, jeho vlastní jméno je Francisco Sánchez Goméz. Od útlého mládí patřil k vyhledávaným kytaristům a v jednadvaceti letech začal doprovázet nejlepšího zpěváka 20. století, živelného romského rebela El Camaróna de la Isla. Natočili spolu deset zásadních alb, a když El Camarón v roce 1992 zemřel, flamenco díky oběma už dávno překročilo hranice Španělska.

Paco de Lucía tehdy prohlásil: „Když jsem byl mladý, uvědomil jsem si, že flamenco je jazyk, jehož slovník má deset slov. A moje teorie byla, že se dá rozšířit, aby jich měl tisíc, pokud se dodrží jeho duch, esence, charakter, osobnost."

Jako první pak flamenco uvedl do divadelních sálů, spojil se s doprovodnou skupinou, jejíž rytmiku tvořil do té doby neznámý peruánský cajon a zanesl do něho klasiku, latinskoamerické rytmy a jazzovou improvizaci.

Vstupenky na koncert, který se uskuteční v rámci koncertní série Jazz Meets World, budou v prodeji od 11. června v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám