Hlavní obsah

Začíná festival Tanec Praha

– Praha
Právo, Vladimír Říha

V pondělí 7. června začíná 22. ročník tradičního festivalu Tanec Praha. Zahájení v pražském Divadle Ponec bude ve znamení představení populárního maďarského choreografa Pála Frenáka a jeho inscenace Twins na téma dvojčat.

Článek

Před zmíněným představením se uskuteční v prostorách Ponce vernisáž fotografií Miloše Šindeláře z historie festivalu. Budou tam současně předány ceny pro tanečníka a tanečnici roku, stejně tak cena diváka festivalu Česká taneční platforma.

„Festival potrvá do 29. června a jeho hlavními zahraničními hosty budou dva soubory, o které jsme usilovali již dlouho,“ řekla na včerejší tiskové konferenci ředitelka přehlídky Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.

V karlínském Hudebním divadle bude hostovat 22. a 23. června britská Jasmin Vardimon Company a 29. června tam uzavře přehlídku gala belgického souboru Les ballets C de la B vedeného Alainem Platelem.

„Izraelská choreografka Jasmin Vardimonová ve svém představení Yesterday využila vrcholně všech svých zkušeností, které získala za deset let práce v Londýně,“ informuje o ní Kreuzmannová. „Je to takové best of jejího díla spojujícího tanec a fyzické divadlo s projekcí a animací,“ dodává.

Platel se obrací do nitra lidské duše

„Belgičané představují opak. Místo gejzíru a oslavy pohybu u Vardimonové se Platel v choreografii Out of Context obrací do nitra lidské duše a dílo věnuje zemřelé Pině Bauschové,“ přibližuje první pražské taneční hostování světově proslulého souboru Kreuzmannová.

Dalšími soubory a jednotlivci, které festival v pražském Ponci představí, budou polští tanečníci s choreografií Happy Brita Nigela Charnocka, slovenští Debris Company, švýcarská Compagnie Nicole Seiler a další tanečníci ze Španělska, České republiky, Belgie nebo Slovenska. Navíc festival nabízí i nesporně zajímavé dílny zahraničních umělců ve studiu Alta.

I do regionů

Některé soubory navštíví i regiony, a tak festival zasáhne do Brna, Českých Budějovic, Krumlova, Chocně a do dalších měst.

Letošní ročník nejprestižnějšího tanečního festivalu u nás se může uskutečnit díky ročnímu grantu 2,5 miliónu Kč od pražského magistrátu, ministerstvo kultury schválilo dva milióny. „Je to ale méně než v minulosti,“ lituje Kreuzmannová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám