Hlavní obsah

Radost z polibku a hereckého umění na Prague Fringe Festivalu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi produkcemi Prague Fringe Festivalu, který po devět dní nabízel na pražské Malé Straně pestrou směs hudby, divadla, tance a pohybu, nadchla hodinová „one-woman show“ americké herečky, režisérky i pedagožky Sue Ott Rowlandsové „Fig. 1“.

Článek

Její autor Mark Evans Bryan se volně inspiroval Čechovovou povídkou, v níž jedno jediné políbení ve tmě změní život hlavního hrdiny. U Čechova se tak stane na důstojnickém večírku, zde jsme na typicky americké univerzitní párty, kde Sue Ott-Rowlandsová představuje vědeckou pracovnici zralých let, jíž se dostane letmého políbení od neznámého muže uprostřed tmavého zákoutí.

Vyvolá v ní ryze ženské reakce na dávno zasuté sexuální touhy, ale i nutkání zjistit, komu patřily ony „peprmintové rty“. Byl to omyl? Nebo žert? Nakonec je to jedno, hlavně když se o té kratičké mámivé chvilce tak krásně sní…

Před očima se mění ze zralé ženy na zmatenou dívku

Sue Ott-Rowlandsová je zkušená herečka a žena s osobním kouzlem. Diváky zaujme od první vteřiny. V pouťově a papouškovsky barevném kostýmu praštěné „vědkyně s nejmladší duší“, do něhož ji oblékl scénograf Jaroslav Malina, líčí nejprve se sarkastickým humorem atmosféru i aktéry univerzitní párty a poté se před očima mění ze zralé ženy ve zmatenou dívku, mládne i stárne podle libosti, ale hlavně suverénně tvaruje linku vyprávění s velkým groteskním nadhledem, jemně humornou emocí i komediantským rajcem.

Nemusíte moc umět anglicky, abyste pochopili, že máte před sebou hereckou osobnost první velikosti. „Fig. 1“ je v Divadle Inspirace k vidění i v sobotu večer.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám