Hlavní obsah

Režisér Divadla Kalich Kocourek: Nasbírali jsme nové talenty

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Kalich chystá nový muzikál Robin Hood. "Chtěli jsme především ulovit nové talenty pro muzikálovou scénu. Doufali jsme, že nějaké najdeme, a to se nám nakonec podařilo. Jsem rád, že mezi námi jsou," řekl v rozhovoru pro Právo producent Michal Kocourek, ředitel divadla Kalich.

Článek

Nedávno skončil soutěžní pořad TV Prima Robin Hood - Cesta ke slávě, jehož prostřednictvím jste hledal nové tváře pro připravovaný muzikál Ondřeje Soukupa a Gábiny Osvaldové. Byl pro vás přínosný?

Chtěli jsme především ulovit nové talenty pro muzikálovou scénu. Doufali jsme, že nějaké najdeme, a to se nám nakonec podařilo. Jsem rád, že mezi námi jsou. Muzikálový obor je v současné době tak složitý, že bude nutné, aby se mu do budoucna věnovali pouze lidé, kteří ovládají všechny žánry: herectví, zpěv i tanec.

Kdy jste nabyl přesvědčení, že čeští muzikáloví herci musí být komplexně vybavení?

Muzikálové divadlo dělám v Kalichu jedenáct let a je mi to jasné od začátku. V divadelním prostředí podnikám pětadvacet let a vím, jak se trh vyvíjí a jaké tu máme herce. V devadesátých letech ale bohužel diktovala vkus televize Nova. Ten se prolnul i do muzikálových představení.

Jelikož je každé představení finančně nákladné, zvítězilo přesvědčení, že je potřeba mít v obsazení hvězdy z obrazovky, na které se bude chodit. To se, doufám, změní. Chtěl bych docílit toho, že do našeho divadla budou lidé chodit na emoce a krásné zážitky, nejenom na hvězdy.

Mužský vítěz televizní soutěže Jan Kříž pro vás až tak novou tváří není. Účinkuje v Kalichu v muzikálu Daniela Landy Touha i v jiných divadlech...

Ten televizní konkurz byl otevřený pro lidi z ulice i pro poloprofesionály. Mohl se přihlásit úplně každý. Honza Kříž se přihlásil, aby ukázal, že umí mnohem víc, než předvedl v Touze. To se mu podařilo a vyhrál. Absolutně si to zasloužil.

S kým bude v roli Robina Hooda alternovat?

Představitelé Robina Hooda budou tři - Ján Jackuljak, Václav Noid Bárta a Honza. Budou si rovni, o počet představení v měsíci se podělí stejným dílem. Dnes ještě nevíme, kdo odehraje 1. září první premiéru. Víme jen, že vítězové soutěže budou obsazeni v druhé premiéře o den později.

Roli Mariany si vysoutěžila Martina Bártová. Jaká je pro muzikálovou scénu?

Studuje sice konzervatoř, ale je to divadlem dosud neposkvrněný člověk, který prošel soutěží naprosto úžasným způsobem. Nádherně zpívá, ovšem s pohybem to ještě není tak úplně geniální. Skvělé ale je, že je ochotná na sobě pracovat. Alternovat bude s Lucií Šoralovou a velice talentovanou slovenskou herečkou a zpěvačkou, aktuálně vítězkou jejich Let´s Dance Nelou Pociskovou.

Odpovídají jména vítězů soutěže vašim osobním nároků na představitele hlavních rolí?

Určitě. Přihlásilo se 1260 lidí, z toho bylo osm set dobrých, stovka výborná, padesátka vynikající a čtrnáct nejlepších. Do budoucna se dá počítat se všemi, kteří se dostali do poslední padesátky. Až budeme v Kalichu dělat další představení, kohokoli z nich rád oslovím. Nasbírali jsme spoustu nových talentů.

Kolik z nich se podílí na Robinu Hoodovi?

V tuto chvíli šest soutěžících.

V jakém stádiu přípravy jsou?

Je hotová scéna, připravují se kostýmy, dáváme dohromady všechny možné efekty. Pokud se nám podaří naplnit naše představy, budou na scéně hydraulické věci i čtyřmetrový vodopád, který půjde od stropu k zemi. Výtvarník Martin Černý odvedl dobrou práci. Hudba je v podstatě hotová, mám v autě cédéčko s prvními nahrávkami a strašně mě baví. V půlce července bychom měli začít zkoušet.

Divadlo Kalich uvedlo své muzikály Hamlet a Jack Rozparovač i v Soulu. Jaké zkušenosti jste tam načerpal?

Jsou obrovské. Málokdo ví, že v Soulu je dnes největší muzikálový trh na světě. Město má necelých třicet miliónů obyvatel a každý den se tam hraje 106 muzikálů. Všichni, kteří se na nich jakkoli podílejí, jsou absolutně profesionální.

Muzikály tam hrají ve tříměsíčních setech a potom je podle návštěvnosti a ohlasů stěhují z divadla do divadla, aby se nakonec někde usadily a hrály delší dobu. V těch prvních třech měsících nesmějí obsazení herci hrát jinde. Je tam spousta muzikálových hvězd. Můžeme se od nich v mnohém učit. Navíc máme záměr představit tam i další naše muzikály.

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o role Mariany a Robina začíná

Čtrnáct finalistů, sedm žen a sedm mužů, vzešlých z castingové soutěže televize Prima, se v úterý představilo novinářům. V konkursu, kterého se zúčastnilo přes...

Výběr článků

Načítám