Hlavní obsah

Americký režisér Robert Wilson připravuje v Národním divadle Věc Makropulos

Právo, Radmila Hrdinová

Světoznámý americký režisér Robert Wilson chystá v pražském Národním divadle současně činohru i operu. Vedle Janáčkovy Káti Kabanové, která bude mít premiéru 26. 6., zkouší i Čapkovu Věc Makropulos, jejíž premiéra ve Stavovském divadle bude v lednu 2011. S prvním uvedením počítá činohra ND 18. listopadu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Národní divadlo

Článek

Postavu záhadné zpěvačky Emilie Marty alias Eliny Makropulos ztvární jako host Soňa Červená. Další role vytvoří Miroslav Donutil, Václav Postránecký, Petr Pelzer, Pavla Beretová aj.

„Mám rád změny. Rád střídám země. Rád pracuji v malých divadlech a stejně tak ve velkých. Na Blízkém i Dálném východě, v Evropě i Latinské Americe. Nebyl bych spokojený, kdybych pracoval jen v New Yorku,“ uvedl o svém hostování Wilson, jehož inscenace Janáčkova Osudu vzbudila v roce 2002 mimořádný ohlas kritiky i diváků.

Předloni se představil s Žebráckou operou

Wilsonovy inscenace jsou charakteristické propracovaným výtvarným a pohybovým výrazivem. Američan (69) je kromě režie většinou i autorem scény a světelného designu. Pražskému publiku se připomněl předloni na podzim, kdy jeho berlínská inscenace Žebrácké opery zahajovala Pražský divadelní festival německého jazyka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám